avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expert parte
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expert parte

Ce act legislativ( nr, art) reglementeaza incepand cu 01.04.2014 faptul ca expertul parte trebuie sa fie obligatoriu expert tehnic judiciar?
Multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: ContSters315143 , utilizator 07:15, 21 Martie 2014
OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara
-art.18 Partea interesata are dreptul sa solicite ca pe langa persoana numita in calitate de expert sa mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala sa si un expert sau un specialist, nominalizat de ea, din categoria persoanelor prevazute la art. 11-14.
-art.11 (1) Persoana care indeplineste conditiile prevazute la art. 10 este inscrisa in tabelul nominal cuprinzand expertii tehnici judiciari, intocmit, pe specialitati si pe judete, de Biroul central pentru expertize tehnice judiciare.
-art.13 (1) In lipsa expertilor tehnici judiciari din specialitatea ceruta, expertizele tehnice judiciare pot fi efectuate si de alti specialisti care nu au calitatea de expert tehnic judiciar, daca au cetatenia romana sau cetatenia unui alt stat membru al Uniunii Europene ori apartinand Spatiului Economic European si indeplinesc conditiile prevazute la art.10 alin. (1) lit.a 1 )-f)
  (2) Persoanele prevazute la alin. (1), selectionate de Biroul central pentru expertize tehnice judiciare, la propunerea instantelor judecatoresti, dupa testare vor fi tinute intr-o evidenta nominala speciala. Testarea specialistilor se face prin interviu si consta in verificarea gradului de insusire a actelor normative referitoare la domeniul respectiv, a dispozitiilor din codurile de procedura civila si penala cu privire la expertiza si din alte acte normative care reglementeaza activitatea de expertiza tehnica judiciara, drepturile si obligatiile expertilor.
   (3) Lista nominala cuprinzand specialistii selectionati, cu datele de identificare, intocmita pe specialitati si pe judete, in functie de domiciliul acestora, se comunica periodic birourilor locale pentru expertize judiciare tehnice si contabile.
-art.14 (1) Persoana care a dobandit calitatea de expert tehnic judiciar sau de specialist, in conditiile prezentei ordonante, poate efectua expertize tehnice judiciare numai in specialitatea in care a fost atestata.
Reglementarea se aplica de la aparitia OG nr.2/ 2000, nu din 01.04.2014.
Specialistii mentionati la art.13 al.(1) sunt specialisti tehnici judiciari, fiind autorizati de catre MJ, in urma interviului sustinut.
Multumesc mult de raspuns. Nu va dezmintiti profesionalismul!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza si evaluare ContSters315143 ContSters315143 Am nevoie de un expert -parte care sa fie si expert tehnic judiciar in specialitatea constructii (expertiza casa)si evaluator ANEVAR.(evaluare apartament ... (vezi toată discuția)
Expert parte Anatol2017 Anatol2017 Expertul parte trebuie sa fie pe lista Tribunalului sau Judecatoriei? In cazul meu, este vorba despre o expertiza topografica. Expertul parte a fost pe lista ... (vezi toată discuția)
O.g. 2/2000, devenitã legea 156/2002 - a expertilor tehnici judiciari si extrajudiciari Mirela Dorina Bogatu Mirela Dorina Bogatu Va rog mult de tot , daca aveti posibilitatea as dori sa am textul de lege si eventual si regulamentul de aplicare. Imi puteti furniza acest lucru printr-un ... (vezi toată discuția)