Am nevoie de un expert -parte care sa fie si expert tehnic judiciar in specialitatea constructii (expertiza casa)si evaluator ANEVAR.(evaluare apartament bloc)
Daca expertul parte pe care il aleg, nu este membru Anevar, poate face obiectiuni la evaluare (daca va fi cazul) sau trebuie obligatoriu sa imi aleg un expert care sa fie si tehnic judiciar si evaluator?
Cu multumiri celor ce raspund
Cautati pe site-ul MJ www.just.ro la rubrica experti tehnici judiciari si veti gasi nominal, pe specialitati si judete. Verificati apoi in lista ANEVAR, daca expetul/ specialistul tehnic judicar ales de dvs. este si membru al acestei asociatii.
Obligatoriu pentru instanta este ca expertul desemnat si expertul parte solicitat, sa fie expert/ specialist tehnic judiciar, in specialitatea pentru care se efectueaza expertiza, dispusa de instanta de judecata.
Faceti confuzii. Expertul parte, indiferent de specializarea sa, nu are obligatia conform prevederilor OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind activitatea de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, sa formuleze observatii (in numele/ favorabile partii in proces care l-a solicitat si care a fost aprobat de catre instanta) la rapoarte de expertiza intocmite de catre experti desemnati de instantele de judecata, sa efectueze expertiza.
Expertul desemnat si expertul parte (de aceeasi specializare sau in cazuri permise de lege, de specializari apropiate) participa impreuna la efectuarea expertizei incredintate de catre instanta, expertul parte fiind convocat de catre expertul desemnat impreuna cu partile in proces, la aceeasi data/ ora/ locatie.
Expertul parte avizeaza raportul de expertiza intocmit de catre expertul desemnat, daca este de acord cu concluziile raportului. Daca nu avizeaza raportul, expertul parte intocmeste un raport separat in care isi motiveaza punctul sau de vedere.
Ambii experti au la dispozitie aceleasi documente din dosarul cauzei si respecta aceeasi legislatie. Pot exista puncte de vedere diferite, ale celor 2 experti.
Ambele rapoarte de expertiza se depun la dosarul cauzei, de catre cei 2 experti, la termenul fixat pentru depunerea expertizei.
Faptul ca partea in proces care a solicitat expert parte, il plateste separat pe acesta (in baza unui contract de prestari servicii si contractul plus dovada platii se anexeaza la dosarul cauzei), nu inseamna ca expertul parte reprezinta in proces, interesele partii care l-a platit, ci doar faptul ca partea respectiva a avut posibilitatea sa isi aleaga, in mod legal, cu aprobarea instantei de judecata, un anume expert/ specialist tehnic judiciar, pe care l-a dorit.
Instanta de judecata va analiza cele 2 rapoarte de expertiza si va decide.
OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara prevede: -Art.18
Partea interesata are dreptul sa solicite ca pe langa persoana numita in calitate de expert sa mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala sa si un expert sau un specialist, nominalizat de ea, din categoria persoanelor prevazute la art. 11-14. -Art.11
(1) Persoana care indeplineste conditiile prevazute la art. 10 este inscrisa in tabelul nominal cuprinzand expertii tehnici judiciari, intocmit, pe specialitati si pe judete, de Biroul central pentru expertize tehnice judiciare.
-Art.13
(1) In lipsa expertilor tehnici judiciari din specialitatea ceruta, expertizele tehnice judiciare pot fi efectuate si de alti specialisti care nu au calitatea de expert tehnic judiciar, daca au cetatenia romana sau cetatenia unui alt stat membru al Uniunii Europene ori apartinand Spatiului Economic European si indeplinesc conditiile prevazute la art.10 alin. (1) lit.a 1 )-f)
(2) Persoanele prevazute la alin. (1), selectionate de Biroul central pentru expertize tehnice judiciare, la propunerea instantelor judecatoresti, dupa testare vor fi tinute intr-o evidenta nominala speciala. Testarea specialistilor se face prin interviu si consta in verificarea gradului de insusire a actelor normative referitoare la domeniul respectiv, a dispozitiilor din codurile de procedura civila si penala cu privire la expertiza si din alte acte normative care reglementeaza activitatea de expertiza tehnica judiciara, drepturile si obligatiile expertilor.
(3) Lista nominala cuprinzand specialistii selectionati, cu datele de identificare, intocmita pe specialitati si pe judete, in functie de domiciliul acestora, se comunica periodic birourilor locale pentru expertize judiciare tehnice si contabile. -Art.14
(1) Persoana care a dobandit calitatea de expert tehnic judiciar sau de specialist, in conditiile prezentei ordonante, poate efectua expertize tehnice judiciare numai in specialitatea in care a fost atestata.
- EXPERTUL PARTE TREBUIE OBLIGATORIU SA AIBA ACEEASI SPECIALITATE CU EXPERTUL DESEMNAT.
- EXPERTUL PARTE - NU AVIZEAZA NICIODATA EXPERTIZA EFECTUATA DE CATRE EXPERTUL DESEMNAT, CI DACA ARE ACEEASI OPINIE CU EXPERTUL DESEMNAT SEMNEAZA RAPOTUL DE EXPERTIZA.
- EXPERTUL PARTE NU INTOCMESTE UN RAPORT DE EXPERTIZA TEHNICA JUDICIARA, CI DOAR ISI MATERIALIZEAZA OPINIA SA, DACA ACEASTA DIFERA FATA DE OPINIA EXPERTULUI DESEMNAT
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Expert parte
ContSters315143
Ce act legislativ( nr, art) reglementeaza incepand cu 01.04.2014 faptul ca expertul parte trebuie sa fie obligatoriu [u]expert tehnic judiciar[/u]?
Multumesc ... (vezi toată discuția)