avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Angajati batuti de hoti
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Angajati batuti de hoti

Buna ziua,
Am o intrebare:
2 angajati pazeau materiale la un depozit (nu erau angajati ca paznici). In timpul noptii au venit 3 hoti care i-au batut si au ajuns la spital, a venit salvarea, politia, etc. Se comunica la ITM? Este accident de munca?
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 19:05, 20 Martie 2014
Nu este accident ci incident de munca deci nu trebuie raportat catre ITM
Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare defineste:
-art.5 În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces.
-art.27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de
incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
Evenimentul respectiv trebuie comunicat la ITM, deoarece lucratorii, fiind angajati ai firmei indeplineau o sarcina de serviciu - paza depozitului respectiv.
Poate fi AM daca sunt indeplinite cumulativ conditiile de la lit.g) si dupa prezentarea din discutie se incadreaza la:
-art.30 (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
f) accidentul cauzat de activităţi care nu au legătură cu procesul muncii, dacă se produce la sediul persoanei juridice sau la adresa persoanei fizice, în calitate de angajator, ori în alt loc de muncă organizat de aceştia, în timpul programului de muncă şi nu se datorează culpei exclusive a accidentatului.
alpinltd a scris:

Nu este accident ci incident de munca deci nu trebuie raportat catre ITM


Nu va luati dupa astfel de raspunsuri nedocumentate, comunicati evenimentul la ITM, asa cum v-a spus gigipopa@, prin completarea fisei de comunicre si declasanti cercetarea conform prevederilor legale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident vascular cerebal Catapeta Catapeta Accident vascular cerebral urmat de deces. Acesta s-a produs in timpul pauzei de 45ore (sofer tir). Se poate considera accident de munca? (vezi toată discuția)
Accident din cauze patologice Anca1983 Anca1983 Bună seara. Va rog sa imi explicați ce demersuri trebuie făcute de către specialistul ssm la ITM în cazul în care un angajat, cu probleme de sănătate ... (vezi toată discuția)
Accident de munca in timpul seviciului bună ziua, am suferit ... amaogrean81 amaogrean81 Accident de munca in timpul seviciului Bună ziua, am suferit un accident de muncă, în timp ce mă deplasam la o alta firmă pentru a îndeplini obligatii ... (vezi toată discuția)