Conform legii ele trebuie tinute. Chiar se intampla?
Am intalnit o gramada de consilieri juridici care emit tot felul de adrese, nu le dau numar de inregistrare in registrele lor si nici nu le stampileaza cu stampila lor.
Dar sunt inscrisi in C.C.J-uri.
Intrebarea mea finala e cam generala: Chiar se aplica toate aceste prevederi referitoare la consilierii juridici, in practica?
Stimate coleg,
Intrucat statutul profesiei de consilier juridic este foarte contestat, si toate actele care emana de la acest colegiu sunt contestate, inclusiv obligatia de a tine aceste registre, robe, etc. Daca ai observat trebuie sa le cumperi numai de la aceste Colegii. Este o afacere pentru ei.
In practica, aceste prevederi pt C.J sunt optionale.Multi cj nici nu sunt inscrisi in Colegiu si practica meseria..Ce sa mai vorbim de registre, stampile, robe...Asta din cauza legilor prost date de la inceput...nu mai zic de statutul nostru controversat...
Existenta acestor colegii este foarte contestata, iar obligatia de a te inscrie sub sanctiunea savarsirii infractiunii de exercitare fara drept a unei profesii este aberanta.
Adevarul este ca Legea este prost intocmita. Juristii nostri parlamentari sunt atat de preocupati de cazurile lor personale, de a scapa hotii si talharii din inchisori, de a preda cursuri de drept pe la diverse facultati particulare....Necesitatea elaborarii unui act normativ reformator referitor la profesia de consilier juridic nu pare a constitui o preocupare pentru legiuitor. Mai mult se pare ca Statutul profesiei a trecut foarte usor de Consiliul legislativ, obtinand un aviz, si ulterior fiind publicat in Monitorul Oficial. Actuala lege vorbeste despre consilieri definitivi si stagiari, face trimiteri la profesia de avocat, si totusi nu spune nimic. Ministerul Justitiei se lamenteaza de ilegalitatea statutului, judecatorii delegati de la Registrul Comertului contesta existenta societatilor profesionale, si totusi aceste institutii se mentin pe pozitii de pasivitate, si nu observa sau nu se doreste a fi observata imprejurarea ca, acest statut printr-o simpla actiune in justitie ar fi declarat nul pe motiv de ordine publica.
Vechea lege era mult mai eficienta.
Contestat sau nu acest statut sta, deocamdata, la baza exercitarii profesiei de C.j. , cel putin in societatile profesionale.
Ce vorbiti dl.jurist? Statutul sau Legea sta la baza exercitarii profesiei?Pana una alta, cele dou acte sunt in contradictie, iar Legea are prioritate. Sau nu??
Salve!!