Buna ziua. Sotul meu a decedat in urma cu 6 luni, iar parintii lui cu 7, respectiv 6 ani in urma. Sotul mai are o sora, insa nu s-a facut dezbaterea mostenirii in urma decesului parintilor lor. Intrebarea la care doresc raspuns este urmatoarea: eu, ca sotie, am dreptul la vreo cota parte din acesta mostenire sau doar cei 2 copii pe care ii avem impreuna?
Daca acceptati mostenirea sotului dvs si dvs si copii aveti drept la mostenirea sotului iar prin retransmitere la mostenirea socrilor dvspentru partea din mostenire ce i se cuvenea.
Dezbaterea mostenirii in urma decesului socrilor mei nu a fost facuta niciodata, iar acum sotul fiind decedat nu stiu cand vom putea initia aceasta procedura. Intai trebuie sa finalizez dezbaterea mostenirii cu cei 2 copii ai nostri. Din jumatatea care i se cuvine sotului dupa parintii lui, am si eu vreun drept sau numai copiii? Adica mostenitori ai sotului suntem toti 3 sau numai cei 2 copii? Si ce inseamna "daca acceptam mostenirea sotului"? Speram, ca la un moment dat, in viitorul apropiat sa clarificam si situatia casei si pamantului de la tara, caci despre asta este vorba, insa vreau sa stiu daca am si eu dreptul sau doar copiii.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Avand in vedere ca la data decesului sotului dvs, parintii lui erau decedati, dvs aveti dreptul la 1/4 din mostenirea sotului dvs de la parintii sai.
In cazul in care unul dintre parintii sotului, sau amandoi, ar fi decedat dupa sotul dvs, la mostenire ar fi venit sora sotului dvs (in calitate de fiica) si copiii sotului dvs (in calitate de reprezentanti ai tatalui lor predecedat). Dvs. nu ati fi avut calitate de mostenitor.
Da, la momentul decesului sotului meu, parintii acestuia erau decedati! Asadar am si eu, acum, dreptul la 1/4 din partea sotului? Cine m-ar putea lamuri mai exact, un notar sau un avocat? Nu ma intelegeti gresit, multumesc pentru raspunsuri, insa fiind diferite ma gandesc ca tot cineva de specialitate imi poate clarifica aceasta chestiune.