avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fumat la locul de munca in privat
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fumat la locul de munca in privat

buna ziua, am o nelamurire majora. sunt angajata intr-o societate comerciala de 6 ani. recent am ramas insarcinata. sefa mea, ce sta sicu mine in birou, fumeaza excesiv. fumeaza tigare dupa tigare, de fata cu mine, stam intr-un fum de il tai cu cutitul si nu ii pasa. sefa este si administratoarea societatii. are voie sa fumeze avand in vedere k nu este spatiu public firma ei?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:16, 20 Martie 2014
1. - Incercati, cu vorba buna, sa o convingeti ca fumul de tigara va face rau atat dvs. cat si fatului.
- Cand vrea sa fumeze sa iasa afara din birou.
- Sau sa va gaseasca dvs. un alt spatiu de lucru pe perioada de graviditate.

2. Poate a fost si ea mama, sau va fi, si va intelege.

3. Prin functia sa de administrator are si obligatia legala sa asigure conditii optime de lucru, inclusiv din punct de vedere al SSM, tuturor salariatilor.
Ultima modificare: Joi, 20 Martie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
i-am spus ca ca ma deranjeaza fumul si fumeaza si foarte mult. dar spune ca este firma ei si ca face ce vrea ea si ca daca nu ma adaptez sau nu imi convine pot pleca. nu vrea sa iasa afara. n vrea sa ma mut inalta camera. si inplus stie ca imi face rau si o face intentiionat pentru ca este rea
1. Din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;

Art. 4. - Angajatorii au obligaţia sã adopte mãsurile necesare, astfel încât:
a) sã previnã expunerea salariatelor prevãzute la art. 2 lit. c)-e) la riscuri ce le pot afecta sãnãtatea şi securitatea;
b) salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) sã nu fie constrânse sã efectueze o muncã dãunãtoare sãnãtãţii sau stãrii lor de graviditate ori copilului nou-nãscut, dupã caz.

Art. 9. - În cazul în care o salariatã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfãşoarã la locul de muncã o activitate care prezintã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alãptãrii, în sensul celor prevãzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sã îi modifice în mod corespunzãtor condiţiile şi/sau orarul de muncã ori, dacã nu este posibil, sã o repartizeze la alt loc de muncã fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa, conform recomandãrii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

Art. 18. - Pentru asigurarea securitãţii şi sãnãtãţii în muncã a salariatelor gravide şi/sau mame, lãuze sau care alãpteazã, regulamentele interne ale unitãţilor trebuie sã conţinã mãsuri privind igiena, protecţia sãnãtãţii şi securitatea în muncã a acestora, în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã şi ale celorlalte acte normative în vigoare.



2. - Deoarece constatati ca angajatorul nu respecta normele de protectie a gravidelor puteti face o sesizare la ITM (Dep. SSM) si spuneti exact cum ati spus si aici.
- Se va face o verificare si veti primi raspuns cu cele constatate si masurile luate.


3. Cititi si pe:
www.avocatnet.ro/content/art...

Prin Legea nr. 349/ 06.06.2002 modificata si completata prin OUG nr. 58/ 30.08.2006, aprobata prin Legea nr. 433/ 27.11.2006 s-au stabilit masuri pentru prevenirea si combaterea consumului produselor din tutun, prin restrangerea fumatului in spatiile publice inchise, prin inscriptionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfasurarea de campanii de informare si educare a populatiei, avand ca scop protejarea sanatatii persoanelor fumatoare si nefumatoare, de efectele daunatoare ale fumatului.
Sunt considerate spatii publice inchise: toate spatiile din institutiile publice centrale si locale, institutii sau unitati economice, de alimentatie publica, de turism, comerciale, de invatamant, medico-sanitare, culturale, de educatie, sportive, toate mijloacele de transport in comun, autogari, gari si aeroporturi, de stat si private, spatiile inchise de la locul de munca sau alte spatii, cu exceptia spatiilor delimitate si special amenajate pentru fumat in incinta acestora.
Fumatul in spatiile publice inchise este interzis.
Fumatul este permis in spatii special amenajate pentru fumat, construite astfel incat sa deserveasca doar fumatul, care sa nu permita patrunderea aerului viciat in spatiile publice inchise, sa fie ventilate corespunzator, astfel incat nivelul noxelor sa fie sub nivelurile maxim admise.
Angajatorii sunt obligati sa afiseze la loc vizibil simboluri care interzic fumatul.
In cazul prezentat de dvs., administratorul savarseste un abuz in serviciu. Puteti sesiza Directia de sanatate publica si/ sau ITM pentru nerespectarea prevederilor legislative, privind fumatul in spatii publice, respectiv pentru neprotejarea dvs. care sunteti insarcinata, de catre angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fumatul pasiv la serviciu cody. cody. Buna seara, Am o intrebare : ce pot face in cazul in care camera de fumat de la serviciu este la cativa metri de mine, iar usa se deschide foarte des(suntem ... (vezi toată discuția)
Fumatul in spatiul public..ce inseamna asta?:) Kirano Kirano Va salut pe toti cu respect. Vreau sa stiu si eu ce reprezinta defapt aceasta lege http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_prevenirii_tutunului.php ... (vezi toată discuția)
Noua lege a fumatului și fumatul pe casa scării nicsarbu nicsarbu Bună ziua, aș dori să știu dacă legea antifumat care intră în vigoare luna viitoare interzice fumatul pe casa scărilor într-un bloc cu asociație de ... (vezi toată discuția)