Plata catre furnizori externi, in valuta, nu este plafonata, dar daca depaseste 15.000 de euro, sunt aplicabile prevederile de la art. 3 alin.(6) din Legea nr. 656/2002, pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, cu modificari ulterioare, ce stabilesc:
"Persoanele prevazute la art. 8 ori persoanele desemnate potrivit dispozitiilor art. 14 alin. (1) vor raporta Oficiului, in cel mult 10 zile lucratoare, efectuarea operatiunilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele."
Multumesc de raspuns. Nu am mentionat insa ca factura in valuta este intocmita de o agentie de turism din Romania si valoarea ei este de aprox 5300 euro. O pot achita cash?
Multumesc.
Legislatia fiscala permite facturarea in valuta, dar incasarea contravalorii acesteia de la un rezident este interzisa prin art. 3 alin. (1) asa cum a fost modificat prin Regulamentul nr. 6 din 9 mai 2012 privind modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/2005 privind regimul valutar, precum si abrogarea Normei Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/2005 privind efectuarea operatiunilor de schimb valutar publicat in M.Of. nr. 341 din 19 mai 2012: "Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 <>, care se pot efectua si in valuta."
Pe factura emisa, furnizorul trebuie sa inscrie suma TVA colectata atat in valuta cat si in lei, astfel incat cumparatorul sa isi poata exercita dreptul de deducere a TVA pentru achizitia efectuata.
O puteti achita cu numerar, facand o depunere in contul prestatorului de servicii. Nu chitanta!
@Dan Preda,
se poate face plata in valuta pentru situatia descrisa mai sus, chiar dumneavoastra citati din regulamentul BNR ca exista niste exceptii prevazute in anexa 2 unde sunt incluse si agentiile de turism pentru servicii de turism international (punctul f). Asadar se poate achita o factura emisa de o agentie de turism in euro.
Plata in valuta
theosy
se poate plati cu chitanta o suma in valuta intre 2 persoane juridice romane o suma mai mare de 15000 euro?
ce implicatii legale pot aparea (vezi toată discuția)