avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Starea de provocare / Discernamnt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Starea de provocare / Discernamnt

Daca in urma unei expertize pshiatrice se stabileste ca inculpatul a actionat cu discernamant in momentul comiterii faptei, se mai poate retine starea de provocare? Respectiv savarsirea faptei sub stapanirea unei puternice tulburari sau emotii?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:11, 24 Martie 2014
Emotia sau provocarea nu se stabileste pe baza unei expertize medico-legale psihiatrice.
Doar daca persoana ar avea anumite probleme psihice se poate discuta despre asa ceva.

Provocarea sau puternica tulburare sau emotie se dovedeste pe baza de probe sau pe baza unor elemente de fapt conjugate cu alte aspecte care rezulta din cadrul dosarului penal.
Si bine daca ca de ex. procurorul/judecatorul tine vizibil cu unul... si spune ca a fost "tulburat si emotionat" dintr-un fleac, cum se poate demonstra contrariul? Daca nu se poate cere parerea unui expert vreau sa zic.

Am o problema cu un tip. Fapta savarsita cu premeditare, folosindu-se si de alte co-autori, cu tragerea victimei in capcana... si ... si ... ma trezesc ca l-am provocat, dintr-un motiv idiot.

Se apreciaza de judecator daca este un fleac sau ceva serios in functie de mai multe aspecte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza "puternice tulburari sau emotii" iepurash iepurash Pot solicitica o expertiza psihillogica/psihiatrica pt. ca un expert psihiolog/psihiatru sa-si dea seama daca persoana respectiva chiar a fost sub imperiul ... (vezi toată discuția)
Penal - retinere circumsntanta atenuanta 73 lit b. xuser xuser Pe scurt: In cazul in care am conversat cu o domnsioara pe internet, iar prietenul domnisoarei profitand de faptulul ca avea acces la adresa de Yahoo ... (vezi toată discuția)
Circumstanta atenuanta - 73. lit b saaaaaaaaapoiii saaaaaaaaapoiii Am o prietena. Un baiat ii batea apropuri sa ma paraseasca, sa fie cu el... ii facea avansuri sexuale... l-am batut pe acel baiat... pot primi sau nu ... (vezi toată discuția)