avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot plati din buzunar taxele pentru a beneficia de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot plati din buzunar taxele pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil!

Buna ziua,
Ma confrunt si eu cu o problema. Daca am ramas insarcinata si sunt in somaj, iar somajul se termina inainte de perioada cand trebuie sa nasc, pentru perioada ramasa pana la nasterea copilului pot plati eu contributiile la stat fara a fi angajata cu contract de munca?
Si as dori sa va mai intreb daca perioada de 2 ani pentru cresterea copilului este luata in calcul ca si vechime la somaj!
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:47, 12 Februarie 2018
eu inaintea lu septembrie 2016 nu am mai avut contract de munca , in septembrie 2016 m am angajat si in decembrie am aflat ca sunt gravida si mi au calculat 11 luni . ce trebuie sa fac ca sa obtin indemnizatie , pot plati inaintea lu septembrie 2016 macar luna?
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie oana8989 oana8989 buna ziua.daca sunt insarcinata si sunt in somaj,cand termin somajul mai am 4 luni de sarcina,unde ar trebui sa cotizez pentru a primi indemnizatia? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil stefan_puscas stefan_puscas Buna ziua, Sotia si-a schimbat locul de munca cu o pauza de 1 luna si jumatate. De la ultimul loc de munca a intrat in somaj dupa doar 3 luni (oct-dec 2015). ... (vezi toată discuția)
Gravida fara loc de munca emma02 emma02 Buna ziua, as dori sa va intreb daca pot sa beneficiez de indemnizatie de crestere a copilului daca sunt insarcinata in 8 sapt si vreau ca din toamna ... (vezi toată discuția)