avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema servitute de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema servitute de trecere

Acum aproximativ 2 ani ne-am construit o casa, intr-o zona rezidentiala. Atunci ni s-a promis ca drumul din fata casei va fi proprietatea comuna a celor 4 case, existand astfel dreptul de trecere de ex. pentru ultimul vecin, care are dreptul sa treaca inaintea casei noastre, ca sa-si poata parca masina in fata casei proprii.

La dupa aprox. un an, s-a mai construit un cartier in zona, iar acumn constructorul, fara se ne anunte, s-a apucat sa faca a prelungire a drumului din fata celor 4 case, adica practic un drum catre noul cartier. Acest lucru presupune o circulatie marita, fara sa mai vorbim de faptul ca drumul este ingust, nu este asfaltat si va fi mult praf.

Fara sa ne anunte, si dimineata cand lumea a plecat la lucru, a trimis un buldozer care a daramat un gard si s-a apucat de lucru.

Ce putem face legal, fara scandaluri si amenintari sa-l oprim acum, pana strangem si noi toate actele ( extras CF etc ).

Mentionez faptul ca dupa parerea mea, daca drumul va fi terminat, nu prea mai avem ce sa--i facem, ca doar nu vrem sa ne judecam.

Cum il putem opri ? ce ii putem face ? In cf-ul nostru nu apare ca am fi obligati sa acordam servitute de trecere in favoare parcelei pe care se afla noul cartier...........au servitute de trecere doar cei 4 locatari, cu care suntem de acord.....
Daca gardul era proprietate privata, atunci puteti formula plangere penala pentru distrugere...si eventual tulburare de posesie, drumul de servitute apartinand doar proprietarilor (cei 4).
Acum, nu stiu cum apare in actele dvs. acest drum de servitute pentru ca daca in pretul imobilelor a intrat si "pretul" acestei suprafete, atunci alti terti nu pot folosi acest "drum".
Sesizati si Primaria din zona cu privire la aceasta neregula.
sa ne tineti la curent cu noutatile, ca am si eu o situatie asemanatoare
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2009
vasile.pop, utilizator
Fiecare dintre cei 4 locatari a cumparat atat casa cat si "drumul" din fata casei, care este proprietate privata. Binenteles cei 4 au servitute de trecere insa pe drum. Insa, in afara de cei 4, altcineva nu ar avea dreptul, mai ales ca nimeni nu ne-a cerut macar verbal acordul.....

Cred ca in prima etapa voi merge la Primaria si la cadastru sa vad exact ce si cum...

Va multumesc oricum de sfaturi, cand am ceva ma concret, poate revin cu noutati...
daca lotul pe care s-au construit noile case, nu are iesire la drumul public sau varianta cea mai scurta de a iesi spre drumul public este cel prin care ar folosi drumul dvs. atunci nu va puteti opune deoarece oricum acest drept de trecere ar putea fi cerut prin instanta .
dar dvs trebuie sa fiti atenti, astfel incat sa fiti despagubiti, sa inteleg ca ati cumparat cota din drum fiegare 4 in mod egal.
in concluzie, trebuie sa discutati in privinta despagubirilor materiale- in bani.

av.m.vasilescu
Drum exista deja, adica este acces, prin care s-a facut si pana acum transportul materialelor de ex. Daca ar discuta cineva cu noi, noi am fi de acord, singura conditie sa se asfalteze si sa se largeasca putin drumul......

Problema ca nici nu suntem luati in considerare.....

Alte discuții în legătură

Tulburare de posesie sau alta posibilitate ? ernut ernut Buna ziua. Am o intrbare legata de posibilitatea apararii dreptului de propietate sau a accesului la acesta. Situatia este urmatoarea... proprietar pe un teren ... (vezi toată discuția)
Drept de trecere drum privat (cu utilitata publica) speta Stefan021 Stefan021 Buna ziua, La noi in cartier avem un drum de acces care da acces la mai mult de 30 de case. Acest drum este in proprietatea proprietarilor (cota parte) care ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute pcarmen pcarmen Buna ziua! Apelez la dvs in speranta ca ma puteti sprijini in descurcarea unei situatii oarecum subiective de la caz la caz privitoare la drumul de ... (vezi toată discuția)