avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil!

- se iau in considerare sumele castigate in instanta si acordate esalonat lunar la salar pentru calculul indemnizatiei de crestere copil?
ex: - salar 1200 ron + 500 ron lunar acordat in urma unor sentinte judecatoresti!
cum se calculeaza?
in ultimele 10 luni am primit cate 500 ron lunar!
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 22:01, 23 Martie 2014
Dupa prevederile legale de mai jos, parerea mea este ca ar trebui luate in calcul si diferentele de salarii platite in perioada eligibila.
Ar fi mai bine totusi sa intrebati la AJPIS, agentia care face platile de indemnizatii.

OUG nr. 111/2010:
ART. 3
(1) Veniturile din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole prevăzute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 46, art. 55 alin. (1) şi (2) şi art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit.
(2) Veniturile care se iau în considerare pentru stabilirea nivelului indemnizaţiei pentru creşterea copilului reprezintă, după caz:
a) suma încasată de persoana îndreptăţită, rezultată după aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţă între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni şi a deducerii personale acordate pentru luna respectivă şi contribuţiile la fondurile de pensii facultative, precum şi cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă pentru veniturile din salarii, la locul unde se află funcţia de bază;...


Codul fiscal:
ART. 55
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în naturã obţinute de o persoanã fizicã ce desfãşoarã o activitate în baza unui contract individual de muncã sau a unui statut special prevãzut de lege, indiferent de perioada la care se referã, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordã, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporarã de muncã.
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplicã şi urmãtoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
... j^1) sume reprezentând salarii sau diferenţe de salarii stabilite în baza unor hotãrâri judecãtoreşti rãmase definitive şi irevocabile, precum şi actualizarea acestora cu indicele de inflaţie;...
In mod normal ar trebui sa se ia in calcul toate veniturile salariale aferente celor 12 luni anterioare nasterii copilului.
In art 3 alin 2 lit a OUG 111/2010 se prevede ca suma încasată de persoana îndreptăţită, rezultată după aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţă între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni şi a deducerii personale acordate pentru luna respectivă şi contribuţiile la fondurile de pensii facultative, precum şi cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă pentru veniturile din salarii, la locul unde se află funcţia de bază.
Deci se refera la salariul net, rezultat prin diminuarea salariului brut cu taxele si impozitul platite catre buget. Salariul brut poate fi alcatuit din salariu de incadrare, prime, sporuri, alte indemnizatii, inclusiv salarii restante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete nogti nogti Buna ziua, as dori sa pun si eu o intrebare. In aceste venituri nete intra si bonurile de masa prima de craciun, paste? Va multumesc mult! #-o (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei pentru ccc ioanagroza ioanagroza buna, cine ar sti sa ma jute- referitor la formula de calcul pe 1 an la indemnizatia de crestere a copilului cei 75 % din venitul realizat pe ultimele 12 luni ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului ContSters159916 ContSters159916 Buna ziua.Cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)