avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Iesire din asociere
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Iesire din asociere

Buna ziua,
In urma cu ceva timp am infiintat o asociatie a grescatorilor de animale impreuna cu alte doua persoane. Pentru acest lucru am contribuit in mod egal cu bani. Doresc sa ma retrag din aceasta asociatie in care detin functia de secretar.
Intrebare: Cum pot sa ma retrag din asociatie astfel incat sa recuperez banii investiti.
Va multumesc,
Daniel_1970
Cel mai recent răspuns: Daniel_1970 , utilizator 07:52, 26 Martie 2014
Inainte de a depune in scris instiintarea catre asociatie ca doriti ca de la data de..,. sa renuntati la functiile detinute si la calitatea de membru a asociatiei, sa gasiti o alta persoana care sa devina membruu pentru ca asociatia nu poate functiona legal cu mai putin de 3 membrii.
Daca doriti sa iesiti, veti ramane acolo un actele de constituire ca membru.
La iesirea din asociatie nu puteti sa va luati inapoi partea cu care ati contribuit la infiintarea asociatiei la constituirea patrimoniului initial si nici cotizatiile platite pe timpul cat ati fost membru.
Va multumesc!
Dar ma gandeam ca totusi pot recupera acesti bani.
definitia organizatilor non-profit este ca nu se poate distribui profitul membrilor si nici patrimoniu social. Exceptie fac federatiile.
Retragerea din asociatie, daca a constituita in baza oG 26 / 2000: Depuneti in scris demisia din functia de secretar (probabil e o functie in cadrul Consiliului Director al asociatiei) si anuntul de retragere din calitatea de membru ( cu un eventual preaviz, daca prevede statutul... ). Contributia la constituirea patrimoniului initial, precum si eventuale cotizatii anuale, nu aveti cum se le recuperati, ele sunt echivalente unei donatii si trebuia sa stiti acest lucru, care e printre elemenele definitorii ale asociatiilor non-profit prin care se deosebesc de SRL-uri, unde ai parti sociale pe care le poti cesiona...
Va multumesc pentru raspuns. In cea ce priveste faptul ca nu am cum sa recuperez contributia la constituirea patrimoniului e un lucru clar pe care l-am inteles. Daca se poate inca o intrebare.nPe timpul cat detin functia de secretar in biroul director, aceasta activitate se poate retribui financiar si in ce mod. Multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Schimbare membru fondator / presedinte puuv puuv Buna ziua, La infiintare am facut urmatoarele: acord de asociere intre cei 3 membri fondatori depus fiecare in banca aportul initial gasit un ... (vezi toată discuția)
Ong - asociatie - asociat - membru DanielBa DanielBa Doresc sa infiintez o asociatie si am neclaritati in privinta unor cuvinte folosite cat si a intelesului lor, este vorba despre asociat, membru si membru ... (vezi toată discuția)
Asociatie sportiva assportiva assportiva Detin o asociatie sportiva non-profit infiintata in anul 2011,fara datorii, dar din cauza problemelor financiare doresc sa o vand sau sa caut investitori ... (vezi toată discuția)