avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributii intreprindere individuala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributii intreprindere individuala

Buna ziua !
Sunt PF inregistrata la finante ca agent asigurari cu retinere la sursa.As dori sa infiintez o intreprindere individua dar nu stiu ce contributii se platesc catre stat.Eu platesc contributia la sanatate si la pensii (doar cand depasesc venitul brut pentru care se plateste contributia ).Puteti sa-mi spuneti va rog ce implica o intreprindere individuala ?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 00:02, 1 Aprilie 2014
In primul an de la activitate, pentru I.I. veti plati impozit pe venit de 16%, contributie la sanatate de 5,5% si contributie la pensie.
Primele doua sunt calculate fata de venitul estimat, declarat la inceput in D220 iar contributia la pensie este calculata fata de venitul lunar asigurat care in 2014 nu poate fi mai mic de 804 lei. Rezulta o contributie lunara la pensie de 252 lei.
Ultima modificare: Luni, 24 Martie 2014
george-neagu, moderator
Eu doream sa stiu daca aceste contributii se platesc de doua ori(si pentru PF SI PENTRU II ),pentru ca am inteles ca la sanatate se plateste pentru fiecare (2x5,5),impozitul este normal de 16 % pentru fiecare in parte si la pensii sunt nedumerita deoarece la PF in momentul de fata nu platesc deoarece nu fac venitul brut conform legii .Nu stiu daca asta se aplica si in cazul intreprinderii individuale sau pentru aceasta va trebui sa platesc indiferent de venit.
Daca va veti infiinta acea intreprindere individuala, atunci ramane sa platiti contributie la sanatate doar pe intreprinderea individuala.
Pentru contributia la pensie, acea treaba se face prin comparatie cu rezultatul inregistrat in exercitiul precedent tot pe intreprinderea individuala. De aceea va spuneam ca in primul an trebuie sa platiti.
Va redau fragmentul din normele de aplicare a art. 296^22 codul fiscal:
Contribuabilii care desfăşoară activităţi impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, nu sunt obligaţi să se asigure şi nu datorează contribuţie de asigurări sociale, pentru anul fiscal următor.
Va multumesc frumos !
C.A.S.S. se plateste pentru toate tipurile de venit obtinut stipulate in lege. Nu mai este nicio scutire la plata pentru un venit atunci cand se obtine un alt tip de venit.

Sper sa nu gresesc.

Pentru C.A.S. ati fi fost scutita pentru retinerile la sursa daca erati salariata. In cazul I.I. puteti sa nu platiti C.A.S. daca veniturile nete anuale sunt mai mici decat cele minime anualizate.
Pentru anul 2014 este 2298 x 35% x 12 = 9652 lei.

ART. 296^22 Baza de calcul

(1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig; contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale.
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2014
Iulian MANEA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratii nedepuse la timp deiu160990 deiu160990 Am deschis o intreprindere individuala in primavara acestui an si nu am depus la finante nimic pentru ca nu am folosit niciodata firma.ce probleme pot sa am? (vezi toată discuția)
Declaratii pfa 2014 Silvasanu Silvasanu Buna seara si LA MULTI ANI! Sunt PFA din aprilie 2012, sistem real, si v-as ruga sa-mi spuneti daca pentru anul 2013 trebuiesc depuse tot declaratiile 200, ... (vezi toată discuția)
Infintare firma transport marfa nastasecornel nastasecornel Doresc sa infiintez o firma de transport marfa.Detin o autoutilitara de 3,5 tone. Veau sa am o contabilitate simpla chiar poate fara contabila. Sa fie ... (vezi toată discuția)