Daca unei persoane i-a venit decizia de pensie si nu este de acord (pensia este foarte, foarte mica) - poate da inapoi? Adica sa spuna ca nu mai vrea sa iasa la pensie...vrea sa lucreze in continuare?
Nu stiu exact la ce te referi...pensie normala, de stat. Bine, este anticipata...ii lipsesc 50 de luni pentru a implini varsta si azi i-a venit decizia si ii ramane de pensie 3800000.
Nu poate trai cu asta si ar mai lucra in continuare inca 2-3 ani.
Nu stiu daca are vreo importanta, insa persoana lucreaza la Posta.
Multumesc,
In acest caz, va trebui sa renunte la pensi anaticipata si sa se angajeze cu c.i.m.
Persoanele care beneficiaza de pensie anticipata nu se afla in categoria celor despre care se prevede expres ca pot cumula pensia cu salariul.
Art. 118 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stipuleaza ca pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas.
La art. 114 alin.1 din Legea 263/2010 se prevede ca, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. 1 pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni (lit. b).
Multumesc pentru raspuns. Dar cred ca nu m-am exprimat bine...
Inca nu este la pensie...lucreaza. Astazi i-a venit decizia si ar trebui sa iasa la 1 aprilie. Nu s-a gandit insa ca va fi atat de mica pensia. Intrebare este daca acum, inainte sa plece de la serviciu, mai poate face ceva...daca poate renunta. Sa mearga la Casa de Pensii si sa spuna "m-am razgandit".
Nu ma refer sa ia salariu + pensie ci sa lucreze in continuare 2-3 ani si ani si sa depuna din nou dosarul.
Cim pensionar
otto2009
Lucrez ca infirmiera intr-un spital de stat.La data de 15 august 2015 indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta. In conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas
crismunteanu
O colega este studenta la o facultate particulara si in urma cu o luna a inceput sa lucreze. In anul 2007 i-a murit un parinte si beneficiaza de pensie de ... (vezi toată discuția)
Ajutor!
eusiatat
In urma cu un an intitutia la care lucram s-a desfiintat. Am intrat in somaj iar acum o luna am depus dosarul de pensionare anticipata si am primit decizia. ... (vezi toată discuția)