avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza medico-legala - medicul care a tratat ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza medico-legala - medicul care a tratat persoana

Va salut.
In anul 2008 un pacient a murit in spital pe o sectie. Medicul care il trata avea dreptul sa participe la autopsie sau expertiza medico-legala? In noul cod de procedura penala la art.185(5) scrie clar ca "la efectuarea autopsiei medico-legale nu poate participa medicul care a trat persoana". Inainte de aparitia noului cod, unde scria acest lucru? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:55, 25 Martie 2014
Nu cred ca in vechiul cod scria asa ceva.
Eu nu am intalnit.
Daca vorbim despre medicina legala, cu expertize dispuse de catre instanta de judecata ori organul de urmarire penala, atunci ele trebuiesc efectuate doar de catre serviciul de medicina legala judetean. In cazul dvs. banuiesc ca este vorba de o autopsie efectuata in incinta spitalului unde a decedat pacientul, asa ca in afara de pastrarea secretului profesional nu sunteti tinut de lege altfel.

Art. 21 din Legea nr.46/2003, legea drepturilor pacientului
Toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia.

Acesta este articolul din vechiul cod de procedura penala:
Art 114 - Constatarea medico-legala
In caz de moarte violenta, de moarte a carei cauza nu se cunoaste ori este suspecta, sau cand este necesara o examinare corporala asupra invinuitului ori persoanei vatamate pentru a constata pe corpul acestora existenta urmelor infractiunii, organul de urmarire penala dispune efectuarea unei constatari medico-legale si cere organului medico-legal, caruia ii revine competenta potrivit legii, sa efectueze aceasta constatare.

art.38(1) din ordinul 1134/2000 privind efectuarea expertizelor: "Medicul legist e asistat la efectuarea autopsiei de personal sanitar mediu sau auxiliar". Deci rezulta ca nu avea ce cauta medicul din alta specialitate care l-a si avut in grija pe pacient.
Daca aveti dubii privind comcluziile medico-legale, pentru cazul autopsiei in urma decesului pacientului, in spital, puteti sesiza Colegiul medicilor din judetul de domiciliu al pacientului decedat. Puteti face referire la Ord. respectiv, daca puteti proba ca la autopsie a participat si medicul care l-a avut in ingrijire pe pacientul decedat.
Puteti contesta concluziile unei expertize medico-legale, dispuse de catre instanta/ parchet, facand observatii scrise la raport. Daca raspunsurile primite la obiectiunile dvs. nu va satisfac, puteti solicita o contraexpertiza, care in baza elementelor aflate al dosarul cauzei, urmeaza a fi aprobata/ respinsa de catre instanta/ parchet.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denigrare si refuzarea consultarii Alin_D Alin_D Prezentarea cazului [i]Buna ziua Duminica 9 octombrie 2016 in jurul orei 4 dimineata bunica mea in varsta de 90 de ani se simtea foarte rau, ca urmare mama ... (vezi toată discuția)
Raport medico-legal necropsic mary6 mary6 Buna seara. In urma unei ordonante a fost solicitat raportul de autopsie al decedatului x.,,moarte suspecta,care a fost autopsiat in regim de urgenta in ... (vezi toată discuția)
Pe 3 dintre foile de observație din dosarul unui pacient decedat ... Velkan Velkan Pe 3 dintre foile de observație din dosarul unui pacient decedat în spital apare aceeași dată dar cu diagnostic și tratament medicamentos diferit scris cu ... (vezi toată discuția)