avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1017 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... recuperarea unei sume imprumutate
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

recuperarea unei sume imprumutate

Am imprumutat un ,,prieten,, cu o suma de banii.Am incheiat un contract de imprumut,menționez că contractul de imprumut s-a incheiat la notar,dar nu s-au pus garanții,în contract scrie că după expirarea termenului se trece la executarea bunurilor ,problema ii că persoana respectivă nu are bunuri pe numele lui.Ce pot sa fac? Vă rog sa imi da-ți un sfat.După ce i-am dat banii am aflat ca a mai imprumutat și de la alte persoane banii fără a-i Înapoia.Există vreo modaliate să fie tras la răspundere?
Cel mai recent răspuns: nicky8011 , utilizator 22:18, 8 Mai 2009
chiar degeaba nu ati facut acel contract la notar. Asa ca acuma trebuie sa va folositi de el. Cum? Simplu: veti face o cerere de chemare in judecata prin care solicitati instantei sa-l oblige la restituirea sumei. Veti plati apoi un exector care sa execute suma, si sa vedeti ca pana la urma tot se va gasi ceva la persoana respectiva pentru a recupera banii imprumutati. Singura problema este ca va va mai costa niste bani cu taxele judiciare si executorul, care nu sunt prea ieftine. Nu conteaza ca a mai facut si alte imprumuturi. Dvs il chemati in judecata.
Mulțumesc ptr răspuns.Sunteți amabilă sa îmi spune-ți cît durează un asemenea proces?Și dăcă respectivul nu are nimic pe numele lui cum îl poate obliga instanța să imi inapoieze banii.Și o ultimă intrebare :persoana respectivă moștenește de la tatăl lui o parte dintr-un apartament ,dar restul familiei (mama si 2 frați ) nu vor să facă succesiunea ptr că nu vor să vîndă apartamentul să iși plătescă ,,prietenul,, datoriile Întrebarea mea este ;Dacă îl chem în instanță poate instanța să ii oblige să inainteze succesiunea ?
Dar respectiva persoana nu munceste? Se poate pune poprire pe salariu.
Mulțumesc ptr răspuns.Sunteți amabilă sa îmi spune-ți cît durează un asemenea proces?

daca faceti cererea de chemare in judecata ca ordonanta presedintiala, avand in vedere ca aveti deja contractul notarial, se va judeca in regim de urgenta. Puteti cere chiar judecarea in Camera de Consiliu si fara citarea partilor. Atunci se va judeca in maximum 48 de ore. S-ar putea sa nu fie admisa aceasta procedura de execeptie, dar oricum si fara procedura exceptionala. ordonanta presedintiala se poate judeca in maximum o luna-doua. Partea care pierde püoate face recurs si inca vreo luna-doua de judecata, dupa care nu mai sunt alte cai de atac, veti primi o sentinta si daca ati castigat procesul mergeti la un executor sa o execute.
La executor sa-i spuneti ca debitorul dvs are o mostenire care nu a fost inca impartita. Atunci executorul poate dispune sa se efectueze imparteala mostenirii si partea care ii revine debitorului sa fie pusa sub sechestru pana la achitarea debitului datorat catre dvs, iar in cazul ca din acea parte inca nu v-ati indestulat, atunci executorul va proceda la poprirea pe salariu, asa cum aratesa antecesoarea mea 2007_rozi. Si mai sunt si alte metode de executare, dar acestea mai tarziu.

Pentru obtinerea unui titlu executor, care sa poata fi pus in executare silita puteti apela la procedura somatiei de plata conform OG5/2001, care este o procedura simplificata, rapida si cu costuri reduse. Nu se poate utiliza calea ordonantei presedintiale, sugerata de Carpatina, atita vreme cit nu se solicita luarea unei "masuri vremelnice in cazuri grabnice" ci se urmareste solutionarea pe fond a litigiului dintre dvs. si imprumutat. Abia dupa ce aveti soma'ia de plata va puteti adresa unui executor judecatoresc, pentru punerea ei in executare silita prin una din caile prevazute de procedura civila, fie prin poprierea salariului, fie prin executarea asupra bunurilor mobile sau imobile ale debitorului.

Alte discuții în legătură

Imprumutul garantat cu ipoteca ContSters40598 ContSters40598 Nu m-am confruntat inca cu acest gen de contracte. Ma intereseaza cele incheiate intre doua persoane fizice, ptr. o suma de bani (semnificativa), suma de bani ... (vezi toată discuția)
Probleme cu un debitor grace.lex grace.lex Am imprumutat unei pers o suma mare de bani. Pt k a refuzat restituirea am ajuns in instanta. Am o hot def si irevocabila dar nu o pot investi cu formula ... (vezi toată discuția)
Executare silita / contract notarial cu titlu executoriu dani71 dani71 Buna seara! As dori sa mi sa raspunda in temeiul legii(litera, art, legea) pentru speta de mai jos: In calitate de persoana fizica am imprumutat o alta ... (vezi toată discuția)