avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1038 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dobanzi si penalitati mai mari decat debitul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dobanzi si penalitati mai mari decat debitul

Speta:
O pers. fizica face un imprumut la o banca pt. suma de 10 milioane lei. Intarzie cu plata ratelor, este deta in judecata si in urma calcularii de dobanzi este obligata sa plateasca 170 milioane de lei. Stie cineva daca exista o prevedere legala care sa spuna ca dobanzile nu pot depasi debitul? Care este aceasta prevedere? Sau - eventual - vreo prevedere referitoare la nulitatea clauzelor din conventii care s-ar putea aplica aici (ma refer la nulitatea clauzei din contractul de creditare privind procentele de dobanda si penalitati de intarziere).

Va multumesc!
Florin
Cel mai recent răspuns: gabiolaru , utilizator 10:21, 23 Iunie 2005
legea 469/2002 art. 4al. "penalitatile pentru intarziere nu pot depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, cu exceptia cazului in care prin contract s-a stipulat contrariul"
dar se aplica din august 2002
Avand in vedere ca urmeaza sa plateasca 170 milioane probabil a fost incheiat anterior lui 2002, probabil prin 1998 si cred ca e vorba de o banca in lichidare care nu prea a fost interesata sa-si recupereze banii.
Daca lucrurile stau asa astept mai multe amanunte.
Multumesc!

Contractul a fost incheiat in 2000, insa banca nu este in licidare.
ave, ..opereaza prescriptia extinctiva a dreptului de a solicita ratele mai vechi de trei ani de la data introducerii actiunii de catre banca creditoare - consultati'va cu un avocat, si aveti in vedere prevederile decretului 167 din 1958 in vigoare..
fortuna vis,
maximilian
intr-adevar opreaza prescriptia dreptului la actiune.Poti invoca prescriptia dreptului la actiune daca in trei ani de cand s-a nascut acest drept banca nu a solicitat realizarea dreptului.Termenul de trei ani curge pentru fiecare rata in parte. Daca contractul de imprumut s-a incheiat in 2000 este putin probabil ca dreptul la actiune sa fie prescris. Colegul meu uita un lucru :de caracterul contractului si de dreptul de a cere executarea contractului prin intermediul unui executor judecatoresc.
Contractul de imprumut bancar este executoriu iar prescriptia dreptului de a cere executarea silita este de 3 ani si curge de la data investirii contractului cu titlu executoriu.
Trebuie sa vezi cand a investit banca contractul.

Dreptul la actiune nu este prescris. Actiunea a fost introdusa in termen, iar in prezent ma aflu in situatia de contestatie la executare.

Alte idei?

Alte discuții în legătură

Prescrierea datoriei este intrerupta de notificarea de la executor? fotolist fotolist notificarea de la executor,poate intrerupe perioada prescriere datorie? (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie pentru credit bancar ifti1967 ifti1967 Buna ziua, Am primit, in februarie 2010, o notificare de executare silita de la o firma de recuperari ptr un credit neachitat integral de titular, eu avand ... (vezi toată discuția)
Prescriptie credit FLORY1962 FLORY1962 In anul 2006 am luat un credit sub forma de card cu descoperire ce sold pentru nevoi personale. Ratele au fost platite in fiecare luna pina in noiembrie 2008 ... (vezi toată discuția)