avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot vinde un teren daca arendasul incearca sa imi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot vinde un teren daca arendasul incearca sa imi puna piedici?

In primul rand, buna ziua.
Detin un teren de 5 Ha si este dat in arenda . In ultima vreme m-am tot gandit sa il vand, iar inainte de a semna ultima data contractul de prelungire a arendei, l-am intrebat pe arendas, cu martori, daca o sa pot sa vand terenul atunci cand voi dori, chiar daca potentialul contract (repet , eram cu pixul in mana, nu semnasem inca) nu va fi expirat. Raspunsul a fost clar: "nu o sa te opresc eu sa vinzi terenul tau!".
Saptamana trecuta am decis sa il vand, am gasit cumparator , l-am sunat din nou pe arendas pt a fi sigur ca nu s-a schimbat ceva, am primit confirmarea si am pornit in obtinerea documentelor pt a vinde terenul.
In ultimul moment insa, arendasul s-a razgandit si nu mai recunoaste ce a afirmat, ba mai mult, nici nu mai vrea sa discute (desi potentialul cumparator e gata sa preia el contractul acela, cat mai dureaza, doar sa putem face vanzarea).
Ce pot face ?
Iertati-ma daca par tamp, dar sunt inca socat.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: zensunnit , utilizator 02:35, 25 Februarie 2017
Nu puteţi face nimic. Mai ales dacă terenul este situat în extravilan, situaţie în care arendaşul are un drept de preemţiune la cumpărarea terenului (L.nr.17 din 2014).
intre timp m-am informat , daca domnul care isi doreste sa achizitioneze terenul il accepta cu tot cu sarcina, nu mai apare nicio problema ( dreptul de preemtiune doar trimite meciul in prelungiri - dupa cele 30 de zile , timp in care arendasul poate interveni - insa nu o va face, pt ca deja stiu cati bani e dispus sa plateasca pe teren, respectiv jumatate din pretul real)

dar va multumesc oricum pt efort
Atentie!
Nu veti putea vinde terenul la un pret mai mic decat cel pe care l-ati indicat Primariei in momentul efectuarii publicitatii pentru vanzare.
da, doamna, am ajuns sa citesc intreaga lege (neprimind aici un raspuns satisfacator) , asadar am aflat inclusiv acest aspect
dar va multumesc oricum si dvs pt efort
Este absolut incredibil cata incompetenta musteste in Romanica noastra.
Daca pe acest site si in viata reala eram sfatuit CORECT, de catre oameni competenti(am cerut parerea a inca 2 avocati), acum eram cu banii in mana si arendasul putea sa spumege in voie. ORICE ANTECONTRACT incheiat inainte de intrarea in vigoare a Legii noi (11 aprilie 2014), facea ca noua lege sa nu poata fi aplicata.
Nu pot sa nu va spun ca ati fost infiorator de nepregatiti.

Alte discuții în legătură

Vanzare teren manolachesilviu manolachesilviu Buna ziua Vreau sa vand 1hectar teren arabil pe care sunt propietar dar este inca in contract de arenda. Arendasul spune ca nu pot sa il instrainez pana la ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren extravilan agricol.vreau sa vand un teren agricol ( extravilan agricol ) . arendatorul ... fstver fstver Vreau sa vand un teren agricol ( extravilan agricol ) . Arendatorul si-a facut uz de dreptul de preemptiune si a acceptat pretul cerut. Dupa obtinerea tuturor ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren ivanvintilica ivanvintilica Suntem trei frati mostenitori cu certificate de mostenitor asupra unei suprafete de teren arabil in suprafata de 5ha. Nu avem cadastru si intabulare pe acest ... (vezi toată discuția)