avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sotia poate beneficia de concediu de maternitate si eu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sotia poate beneficia de concediu de maternitate si eu ca tata sa fiu in CCC in aceeasi perioada?

Buna ziua, sotia mea a intrerupt somajul cu concediu de maternitate, ea a beneficiat pana acum, adica dupa nastere, de 34 de zile de postnatal... medicalul il are depus la somaj pana la 31.03.2014. Eu ca TATA am intrat in Cconcediu crestere copil incepand cu 25.03.2014.
1. Sotia ce trebuie sa faca in situatia asta?
2 . Poate sa ia in continuare concediu de maternitate si sa-l depuna la somaj? Daca da, pana cand?
3. Sau trebuie sa reia somajul la sfarsitul lunii martie?
Astept variantele legale si corecte, va multumesc frumos!
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 20:13, 25 Martie 2014
Nu. Indemnizatia de CCC se acorda cu ziua imediat urmatoare celei in care a incetat concediul de lehuzie.
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2014
ana-cer, moderator
Nu inteleg exact, eu sunt deja intrat ca tata in CCC. Tatal poate intra in CCC imediat dupa nasterea copilului.
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2014
ana-cer, moderator
Asa stiu eu ca permite HG 52/2011, art.23 alin.1 lit.b).
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2014
ana-cer, moderator
Litera b) de la articolul mentionat de dvs. se refera la persoanele care nu indeplinesc conditiile de acordare a concediului de maternitate. Ori sotia dvs. beneficiaza de acest concediu, deci dvs. vi se aplica doar litera a).
Dvs. ati primit prea repede concediul de crestere a copilului. Ar fi bine sa mergeti la AJPIS, unde ati depus dosarul si sa spuneti care este situatia si sa va refaca decizia de indemnizatie.
Altfel o sa restituiti indemnizatia aferenta perioadei la care nu aveti dreptul.


Normele de aplicare a OUG nr.111/2010:

ART. 23
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;....

ART. 8
....(6) În situaţia în care unul dintre pãrinţi se aflã în concediul de maternitate prevãzut de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţiile lunare prevãzute la art. 2 alin. (1)-(3) din ordonanţa de urgenţã se pot acorda doar dupã terminarea concediului de maternitate şi nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului....



OUG nr.111/2010:

ART. 24
(1) Sumele încasate necuvenit se recuperează de la beneficiarii acestora, pe baza deciziei emise de directorul executiv al agenţiei teritoriale, cu respectarea termenului general de prescripţie.
(2) Decizia prevăzută la alin. (1) constituie titlu executoriu şi poate fi contestată conform prevederilor Legii nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia copilului SelenaMarina SelenaMarina Cand se depun actele pentru indemnizatia coilului? Dupa 42 zile de concediu de lauzie ? (vezi toată discuția)
Concediu lauzie obligatoriu ? Madalin11 Madalin11 Buna seara , Sotia a lucrat la o frima 1 an pana a nascut pe 01.09.2015 aceasta aflandu-se in concediu de lauzie pana pe data de 01.10.2015 urmand sa-l ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia mama copil George geo George geo Ce trebuie sa fac si unde trebuie sa ma duc sa o ia sotia (este la scoala) (vezi toată discuția)