avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu lauzie obligatoriu ?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu lauzie obligatoriu ?

Buna seara ,
Sotia a lucrat la o frima 1 an pana a nascut pe 01.09.2015 aceasta aflandu-se in concediu de lauzie pana pe data de 01.10.2015 urmand sa-l prelungeasca inca 12 zile pentru a completa cele 42 de zile de concediu de lauzie .Precizez ca aceasta la CAS Dolj apare ca fiind ne-asigurata . Seful ei spune ca i-a platit contributiile la stat.Acum eu ca tata as vrea sa-mi depun actele pentru CCC , le pot depune mai devreme daca ea apare ca ne-asigurata la CAS ? Din motive personale la locul de munca as vrea sa suspend contractul de munca cat mai repede ! Multumesc anticipat !
Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2015
Madalin11, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:32, 1 Octombrie 2015
Ordinul nr.1474/2011
situatie:
Dacă angajatorul nu a plătit contribuţiile sociale pe o perioadă cuprinsă în intervalul a douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului, se consideră îndeplinită condiţia pentru ca angajatul să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului?

solutie: Se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă pentru această persoană angajatorul nu a plătit contribuţiile de asigurări sociale. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
Da , dar as dori sa intru eu tatal in CCC si daca maine as depune cererea la servici pentru suspendarea activitatii trebuie sa astept pana pe 12.10.2015 ca sa completeze ea cele 42 de zile de concediu ? Ce se intampla daca eu cer de maine suspendarea activitatii si trebuie sa astept pana pe 12.10.2015? Pot depune actele pe 12.10.2015 si pe adeverinta apare data cu suspendarea activitatii de la data de 01.10.2015?
Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2015
Madalin11, utilizator
Solicitati suspendarea c.i.m. incepand cu prima zi urmatoare celei in care expira concediu de maternitate.

Chiar daca solicitati acest lucru anterior datei de 12.10.2015, indemnizatia o veti primi incepand cu prima zi urmatoare celei in care expira concediu de maternitate.


NORME METODOLOGICE din 19 ianuarie 2011 de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor :

art.8
...
(6) În situaţia în care unul dintre părinţi se află în concediul de maternitate prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţiile lunare prevăzute la art. 2 alin. (1)-(3) din ordonanţa de urgenţă se pot acorda doar după terminarea concediului de maternitate şi nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului.


art. 23 Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptăţită care solicită dreptul, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu sarcina fara cotizatiile platite de angajator? MiaQ MiaQ Buna ziua! Angajatorul meu nu a mai platit cotizatiile catre stat de mai bine de 5 luni si as vrea sa stiu, in cazul in care raman gravida, mai beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de concediu crestere copil daca firma e in insolventa? codreasa codreasa buna, sunt angajata la o firma din 04.12.2013 intre timp am ramas insarcinata, firma a intrat in insolventa, salariile nu le\'am mai primit din 01.01.2014, iar ... (vezi toată discuția)
Insarcinata,salariata,fara achitarea de catre angajator a contributiilor sociale Dedita Dedita Buna ziua ! Sunt insarcinata in 9 luni.In perioada 1 ianuarie-31 iunie 2013 am lucrat la o institutie si mi s-au platit contributiile sociale.Din luna iulie a ... (vezi toată discuția)