avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Insarcinata,salariata,fara achitarea de catre ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Insarcinata,salariata,fara achitarea de catre angajator a contributiilor sociale

Buna ziua ! Sunt insarcinata in 9 luni.In perioada 1 ianuarie-31 iunie 2013 am lucrat la o institutie si mi s-au platit contributiile sociale.Din luna iulie a anului trecut pana in prezent,am CIM pe o perioada nedeterminata,am declaratiile fiscale depuse la zi,dar nu mi s-au achitat,de catre angajator,contributiile sociale.Va rog tare mult sa imi spuneti daca pot beneficia de banii pe concediul pre si post natal si de indemnizatia CCC .Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:56, 10 Aprilie 2014
Puteti beneficia de indemnizatie.Dvs.vi s-au retinut contributiile chiar daca angajatorul nu le-a platit mai departe.Pentru asta soc.poate fi trasa la raspundere,nu dvs.
Va multumesc !
Uitati si baza legala:
Ordinul 1474/2011:
1. Situatie : Este posibilă acoperirea unor perioade lipsă din perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului prin plata retroactivă a unor contracte de asigurare socială cu Casa Naţională de Pensii Publice sau a unor contracte de asigurare de sănătate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate?

Solutie : Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.


2. Situatie : Dacă angajatorul nu a plătit contribuţiile sociale pe o perioadă cuprinsă în intervalul a douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului, se consideră îndeplinită condiţia pentru ca angajatul să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului?

Solutie : Se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă pentru această persoană angajatorul nu a plătit contribuţiile de asigurări sociale. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.
Multumesc ! Astept si alte pareri.In conditiile precizate mai sus,care este valoarea indemnizatiei CCC ? Beneficiez de doar 600 lei sau de valoarea normala,calculata conform salariului meu ? Multumesc !
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2014
Dedita, utilizator
1. - Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Nu se cere nicaieri sa aveti contributiile platite la zi, ci sa fi avut numai venituri de natura celor spuse mai sus.

2. Din cele prezentate de dvs. reise ca dvs. indepliniti conditiile pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta acesteia.

3. Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni eligibile si este cuprinsa intre:
- 600 - 3.400 lei, daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an;
- 600 - 1.200 lei, daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani.


4. Puteti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) daca inainte de luna in care solicitati acest concediu aveti cel putin o luna de contract indiv idual de munca:

5. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...

Art. 3. - Dreptul la concediile şi indemnizaţiile prevãzute la art. 2 alin. (1) este condiţionat de plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate destinatã suportãrii acestor indemnizaţii, denumitã în continuare contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii.

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
...

6. - De CCC puteti beneficia dupa ce se termina concediul de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
- Daca, prin absurd, nu puteti beneficia de concediu de maternitate veti putea beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului.

Alte discuții în legătură

Beneficiez de concediu crestere copil daca firma e in insolventa? codreasa codreasa buna, sunt angajata la o firma din 04.12.2013 intre timp am ramas insarcinata, firma a intrat in insolventa, salariile nu le\'am mai primit din 01.01.2014, iar ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal postnatal mikaemy mikaemy Buna ziua!Va rog sa ma ajuta-ti daca se poate raspunzandu-mi la urmatoarea intrebare :Este posibil sa stau in concediu prenatal+postnatal mai putin de 126 de ... (vezi toată discuția)
Primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este conditionata de plata cotei de contributie de 0,85% la cass? Simona_Mereu Simona_Mereu Sunt PFA din noiembrie 2012 si am platit pana acum impozitul pe venit si cotizatia CASS stabilite prin deciziile emise de la Finante. Acum sunt gravida in 36 ... (vezi toată discuția)