buna, sunt angajata la o firma din 04.12.2013 intre timp am ramas insarcinata, firma a intrat in insolventa, salariile nu le'am mai primit din 01.01.2014, iar cotizatiile la stat de asemenea nu au fost platatite, anul acesta deloc. as vrea sa stiu daca acest lucru ma poate afecta la concediul de crestere copil? o sa mai beneficiez de acei bani sau nu? vreau sa mai precizez ca sunt singura angajata care am ramas, nepuntand fi concediata, deoarece am anuntat din timp ca sunt gravida, dar acuma au angajat un lichidator care se va ocupa de firma, acel lichidator va putea sa ma concedieze, stiind ca sunt gravida? i'am anuntat in scris. Acest lucru imi va afecta indemnizatia de crestere a copiluilui??
1. Lichidatorul judiciar este numit prin hotarare judecatoareasca.
2. Daca firma este in reorganizare judiciara puteti fi concediata chiar daca sunteti gravida.
3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
...
4. In situatia prevazuta la pct.3 va adresati Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) unde veti prezenta certificatele medicale pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si care vi le va plati.
5. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
6. - Daca veti fi concediata veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
dar faptul ca firma are datorii cam la toate institutiile statului (ANAF, CAS, casa judeteana de pensii, etc) imi poate afecta dosarul de indemnizatie de crestere a copilului?
mentionez ca nu au platit cotiizatiile la stat de 4-5 luni, si nici nu intentioneaza sa le plateasca.
1.Plata contributiilor asigurarilor socilale pentru pensie, sanatate si somaj nu va ajuta si nici nu este o conditie sine qua non (necesara) pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri din salarii, venituri din activitati independente si venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit, in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
Potrivit dispozitiilor Ordinului MMFPS nr.1474/2011 :
- Situatie:
Dacă angajatorul nu a plătit contribuţiile sociale pe o perioadă cuprinsă în intervalul a douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului, se consideră îndeplinită condiţia pentru ca angajatul să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului?
- Solutie:
Se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă pentru această persoană angajatorul nu a plătit contribuţiile de asigurări sociale. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.
2. Asadar, pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni sa aveti realizate venituri din salarii, din activitati independente sau activitati agricole ori sa va fi aflat intr-una din perioadele asimilate prevazute la art.2 alin.5 din OUG 111/2010 - de exemplu, ati beneficiat de indemnizatia de somaj, pensie de invaliditate, concedii medicale, concediu pentru cresterea copilului , concediu fără plată pentru creşterea copilului etc.).