avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Dreptul la apa potabila
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Dreptul la apa potabila

Buna ziua

Doresc un sfat in legatura cu situatia apei de la robinet. Statul si Apa Nova promoveaza ca fiind apa potabila si sigura apa de la robinet. Au anumite puncte in Bucuresti de unde preleveaza probe periodic care dupa ce sunt testate(dupa procedee de ei stiute) reiese ca apa este potabila.

Problema este ca eu am un filtru care dupa 6 luni este negru, plin cu particule si cine mai stie ce vine pe instalatie. Din cate am inteles statiile de epurare sunt foarte performante dar magistralele de tevi sunt aceleasi de acum 30-50 ani.

Din Constitutia Romaniei am extras urmatoarele articole:
CONSTITUTIA ROMANIEI
ARTICOLUL 34 - Dreptul la ocrotirea sanatatii
(1) Dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat.
(2) Statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice.

CONSTITUTIA ROMANIEI
ARTICOLUL 35 - Dreptul la mediu sanatos
(1) Statul recunoaste dreptul oricarei persoane la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic.
(2) Statul asigura cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.
(3) Persoanele fizice si juridice au indatorirea de a proteja si a ameliora mediul inconjurator.

De asemenea din Rezolutia Adunarii Generale ONU A/RES/64/292:
1.Recunoaste dreptul la apa potabila sigura si curata ca drept uman fundamental pentru realizarea deplina a dreptului la viata si a tuturor drepturilor omului.
2.Cere statelor si organizatiilor internationale sa furnizeze resurse financiare si sa isi consolideze capacitatile si sa purceada la transferul de tehnologi....pentru a asigura cu apa potabila sigura, curata, accesibila si abordabila si sanitatie pentru toti.

Protocol ONU privind apa si sanatatea 1999 (PWH):
Art. 4.
1. Partile vor lua toate masurile adecvate pentru a preveni, controla si reduce bolile asociate apei in cadrul sistemelor integrate in gospodarie ...care sa nu fie periculoase pentru sanatatea omului.
2.Partile vor luamai ales, toate masurile in vederea asigurarii:
a. aprovizionarii corespunzatoare cu apa potabila care sa fie libera de orice fel de microorganisme, paraziti si substante care, datorita numarului sau concentratiei, constitue un potential pericol asupra sanatatii umane.Aceasta va include protectia resurselor de apa care sunt sunt utilizate ca surse de apa potabila, tratarea apei, infiintarea, imbunatatirea si intretinerea sistemelor centralizate;

Pe scurt, apa nova spune ca apa lor e cristalina dar filtrul meu e plin de negreala. Exista statii de epurare noi dar tevile raman cele vechi.

Avand in vedere cele mentionate mai sus, care sunt procedurile pe care le pot accesa pentru a responsabiliza statul privind calitatea apei de la robinet?
Cum pot contesta testarile controlate din punctele de control apanova(la care populatia nu are acces) si adauga ca proba apa care ajunge fizic la mine in casa?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: kenzzo2k , utilizator 00:10, 29 Martie 2014
Aveti dreptul sa solicitati verificari de specialitate din partea directiei de sanatate publica
Stimat forumist,

Mai întâi ar trebui să expertizați apa care vă este furnizată efectiv. Consider că abua după aceea se poate discuta.

Cu stimă.
Buna seara.
Va multumesc pentru raspunsuri. Mai exact as dori sa stiu cum pot solicita aceste verificari de specialitate, pe cale oficiala, in care sunt obligati sa imi raspunda, nu doar un telefon prin care sa fiu "trimis la plimbare".
As dori sa stiu daca le pot cere anumite masuratori ale concentratiei de clor, ale substantelor derivate din sterilizarea apei, de altfel necesare si elocvente in stabilirea sigurantei apei potabile.
De asemenea, daca acestia nu ma pot ajuta in acest sens, care ar fi urmatoarea institutie la care ma pot adresa?

Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2014
kenzzo2k, utilizator
Sa inteleg ca nu este nimeni de specialitate sau nu exista sfaturi care ma pot ajuta impotriva statului?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apa potabila cu miros fecaloid mika-le mika-le Buna ziua. Am o intrebare, daca se poate. Apa noastra potabila miroase a fecale. Langa grupul nostru de pompare (doua blocuri) a fost construita acum ... (vezi toată discuția)
Se plateste apa consumata si cea scursa la canal? Pilu Pilu Buna ziua, as avea o intrebare, daca ma poate lamuri cineva: La nota de plata pentru luna octombrie la apartamentul baiatului meu apare la prima rubrica: Apa ... (vezi toată discuția)
Proprietar nou ne interzice accesul la izvorul de apa potabila, cumparat inainte de 4 proprietari dar actele nu mai sunt valabile Vlad N. Vlad N. Sub terenul unei cabane, s-a cumparat un teren cu bazin de acumulare de izvoare in urma cu 30 de ani la comun, de catre 4 proprietari. Toti cei 4 proprietari ... (vezi toată discuția)