avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietar nou ne interzice accesul la izvorul de apa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietar nou ne interzice accesul la izvorul de apa potabila, cumparat inainte de 4 proprietari dar actele nu mai sunt valabile

Sub terenul unei cabane, s-a cumparat un teren cu bazin de acumulare de izvoare in urma cu 30 de ani la comun, de catre 4 proprietari. Toti cei 4 proprietari isi luau apa de baut de acolo.

In timp, mai toti si-au vandut cabanele si au cedat partea de izvor unuia din proprietari, care s-au mutat in permanenta acolo si aveau nevoie de apa.

Au ramas 2 proprietari. Eu (1/4) si vecinul cu 3/4 parti din contract.

Azi a fost la mine, si mi-a spus ca a cumparat recent el tot terenul respectiv, ca actele de pe terenul vechi nu erau inregistrate la primarie, prin urmare nu e valid contractul.
Ca daca vrea el, eu nu o sa mai am de unde sa imi iau apa pentru familie.
A facut o manevra urata, dar legala din cate stiu.

Ca sa ii platesc lui 200 de lei pentru apa lunar, daca nu o sa imi infunde teava.

Toate astea pentru ca in urma cu aprox 3 luni ne-am certat.
Eu am vrut sa curat bazinul cu clor ca era infestat de microbi, am avut toata familia si oaspetii diaree cat timp am baut apa de acolo, si de cand am trecut pe apa imbuteliata suntem ok, am facut apoi test care a iesit pozitiv la bacterii, si el a refuzat, pentru ca nu ii place gustul de clor si e "bazinul lui" si el nu are nimic de la apa aia.

Acum chiar a devenit bazinul lui. Nu stiam ca terenul e pus la vanzare, a fost defapt o intelegere intre ei si o alta persoana cu caracter indoielnic (cei care se aseamana se-aduna).

Bazinul construit de parintii nostri e acum in intregime al lui, in mod oficial. Nu am fost foarte apropiati, nici nu ne cunosteam inainte de acum 5 ani.

Din cate am inteles, daca exista izvoare, nu se poate interzice accesul la apa potabila persoanelor din zona.

I-am spus si lui, dar mi-a raspuns ca nu e inregistrat acolo niciun izvor, si acum e terenul lui, deci prin urmare daca vrea sa construiasca ceva de-asupra, poate oricand.

Ce se poate face legal?
Sper ca legea ne protejeaza impotriva unora ca acest individ.

De cativa ani m-am mutat si eu cu familia acolo, si nu vreau sa cred ca legea ii permite sa ne lase fara apa pentru spalat si gatit.
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2023
Vlad N., utilizator
Cel mai recent răspuns: Vlad N. , utilizator 15:30, 10 Ianuarie 2024
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mergeti la un avocat sa vedeți ce se poate face și la primarie sa aflați care e situația
Ultima modificare: Miercuri, 10 Ianuarie 2024
gi-jane2, moderator
9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, legea nu-i permite să vă lase fără apă. Dispoziții privitoare la izvoare/folosința apelor se găsesc în Codul Civil (art. 559, art. 604-610) și existau dispoziții similare și în vechiul C. Civ din 1864 (aplicabil în speța dvs. din ce povestiți - " in urmă cu 30 de ani"). Ar fi preferabil să discutați cu un avocat din localitatea dvs. (sau din preajmă). Avocatul poate pleda oriunde (nu îl împiedică geografia) dar este preferabil pentru buzunarul dvs. să apelați la un avocat care iși are sediul profesional in circumscriptia judecătoriei competente (unde se vor desfășura "ostilitățile", dacă va fi cazul).
Ultima modificare: Duminică, 19 Noiembrie 2023
romascanu, moderator
Apreciez raspunsul dumneavoastra. Multumesc.

Exista cumva lege despre curatarea bazinelor de apa potabila?
Adica el nu vrea si nu a vrut niciodata ca bazinul sa fie curatat corespunzator (cu clor, masuri de clor la m3 apa date de profesionisti care lucreaza la ape, ma refer la cate mg de clor pentru numarul de metri cub de apa). Apa momentan e infestata de rugina si bacterii, si a spus ca nu ne permite accesul pe proprietatea lui, si nu vom curata niciodata fara acordul lui.

Oare trebuie depusa cerere la ape pentru a fi inregistrat izvorul, ca sa primim acces?
Ultima modificare: Duminică, 19 Noiembrie 2023
Vlad N., utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Apa potabilă înseamnă apa bună de băut.
În cazul dumneavoastră nu este vorba despre așa ceva.
E la fel ca și când doriți să beți apa dintr-o baltă aflată pe proprietatea altuia.
Doriți să tratați apa în mod profesionist (dozare controlata de clor,etc)pentru a face apa bună de băut dar pe o proprietate care nu vă aparține.Nu se poate.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Noiembrie 2023
mitabiciclista, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
puteti sa tratati apa doar aceea care vine la dumneavoastra, amenajand un bazin de depozitare/stocare nu tot bazinul.

Alte discuții în legătură

Am nevoie de sprijin - vreau sa fac o asociatie TziTzi_84 TziTzi_84 Buna ziua ma numesc Rares si vreau sa ma ajutati in a constitui o asociatie ( nu stiu de ce tip ) Suntem 21 de utilizatori a unei aductiuni de apa potabila ... (vezi toată discuția)
Discutii bazin captare izvor cristinan44 cristinan44 Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema:am o caseta in zona de munte, iar apa este furnizate prin caderea libera, de la un izvor ... (vezi toată discuția)
Un vecin de la tara imi opreste apa daniel. h daniel. h buna ziua, am la tara, intr. o localitate din jud. Bistrița Năsăud, racordata apa la gospodarie prin cadere, izvorul fiind pe terenul unu vecin, cu care am ... (vezi toată discuția)