avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul muncii - concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul muncii - concediere

Rog pareri cu privire la urmatoarele aspecte:
O companie cu capital de stat are 110 angajati.Intentioneaza sa sa faca reduceri de personal si din noua organigrama se elimina un compartiment cu 7 angajati care urmeaza a fi concediati.
Intrebari
1.Desi nu este indeplinita conditia de la art.68 alin2, lit.b din Codul Muncii, respectiv 10% din angajati sa fie concediati, poate fi considerata concediere colectiva si de aici respectarea etapelor privind concedierea colectiva stipulate la art.69-74 din Codul Muncii?
2. In cazul in care nu este considerata concediere colectiva ci individuala si se aplica art.65 alin 1 din codul muncii, care sunt etapele si motivarile legale pe care ar trebui sa le faca angajatorul?
Mentionez ca , concedierea nu se face in conditiile sectiunii 3 din codul muncii(din motive care tin de persoana salariatului atr.61-64)
Ce drepturi au cei concediati si care sunt caile de atac ? Adresez aceasta intrebare intrucat in cazul celor concediati din motive ce tin de persoana lor au anumite “drepturi” ce sunt stipulate la art 64, dar in cazul de mai sus nu am gasit alte mentiuni in codul muncii.
Meuntionez ca exista contract colectiv de munca dar acesta nu are nimic in plus fata de art.58-81 din codul muncii.

Alte discuții în legătură

Preaviz in perioada concediului de risc maternal Adav Adav Am o speta f. interesanta. Angajata unui S.R.L. primeste preaviz de desfacere a contractului de munca in perioada concediului de risc maternal. Avand in ... (vezi toată discuția)
Reducere post calin andrei calin andrei buna ziua;va rog sa-mi raspunde-ti la urmatarea problema:mi s-a comunicat ca se reduce postul pe care sint angajat;motivul era nerealizarea target-ului de ... (vezi toată discuția)
Scrisoare de ofertare loc de munca ulterioara concedierii Daniel Shneker Daniel Shneker Buna seara, Am fost concediat in termenii articolului 65 prin concediere individuala. Sunt in mijlocul unui proces cu acest angajator pe care am sanse ... (vezi toată discuția)