avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi

Joi, 10 aprilie, are loc evenimentul: Diurne 2025 - Regimul fiscal și juridic al indemnizațiilor pentru munca în deplasare. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz in perioada concediului de risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz in perioada concediului de risc maternal

Am o speta f. interesanta.
Angajata unui S.R.L. primeste preaviz de desfacere a contractului de munca in perioada concediului de risc maternal. Avand in vedere ca indicatia terapeutica era de interzicere totala a deplasarilor, nu poate ajunge la posta sa ridice recomandata. Are insa cunostiinta de continutul acesteia de la colegele de serviciu care o sunasera anterior sa o anunte.Data acestui preaviz :22.08.2011.
Din nefericire pierde sarcina, fara a intra in posesia efectiva a preavizului.
Ulterior, angajatorul revine cu acelasi preaviz,insa cu data modificata -12.09.2011, savarsind in opinia mea un fals.
Urmare a acestui al doilea preaviz se procedeaza la emiterea deciziei de concediere, in baza art. 65, respectiv din motive care nu tin de persoana angajatului( desfiintarea postului ),de aceasta data cu nerespectarea procedurilor prev . de art 64 alin 1 si2, Art. 67, Art. 74 C. Muncii., decizia fiind in mod evident nelegala.
In situatia contestarii deciziei in instanta, se mai poate face vorbire de acel prim preaviz si de conditiile nelegale in care a fost emis? Se pot cere despagubiri?
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Octombrie 2011
Adav, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:01, 22 Octombrie 2011
1. Nu are nicio tangenta art.64 alin.1 si 2 cu art.65 C.mun...

2. art.67 C.mun. prevede ca , .... pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Prin urmare, acordarea salariilor compensatorii trebuie sa fie prevazuta in ccm aplicabil angajatorului sau in Reg.Intern al acestuia avand in vedere art.242 C.mun.

3. Nu se mai poate vorbi despre acea prima instiintare de preaviz , care oricum nu are nicio valoare juridica ... nu exista niciun text de lege care sa faca referire la instiintarea de preaviz ....

4. Art.74 C.mun. se refera la noi angajari dupa concedierea colectiva. ...
1. - Emiterea scrisorii de preavizare in perioada de concediu de risc maternal nu este o ilegalitate.
- Angajatorul nu poate concedia o persoana aflata in concediu medical de orice fel si in perioada de graviditate.

2. Nici emiterea unei noi scrisori de preavizare nu este ilegala deoarece prima scrisoare nu a produs efecte juridice.

3. - Art.64 din Codul muncii nu are nici o legatura cu concedierea in baza art.65.
- Art.64 se refera la concedierea pentru alte motive.

4. - Codul muncii spune:

Art. 67
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

- Fiind concediata cu art.65 din Codul muncii va putea sa beneficieze de indemnizatie de somaj daca indeplineste si conditia de a avea 12 luni stagiu de cotiazare la somaj in ultimele 24 de luni.
- Salarii compensatorii va primi daca acestea sunt prevazute in CCM aplicabil uinitatii angajatoare.

5. - Prevederile art.74 din Codul muncii sunt valabile numai in cazul concedierilor colective.
- In cazul prezentat de dvs. este vorba de o concediere individuala.

6. Si in cazul concedierii individuale angajatorul poate sa ofere salariatului care a primit preaviz un alt loc de munca din unitate, daca are asa ceva, dar nu este obligat sa o faca.

7. - Cu parere de rau pentru necazurile suferite de persoana in cauza trebuie sa va spun ca angajatorul, chiar daca a fortat putin lucrurile, nu a procedat ilegal.
- Motivele invocate de dvs. nu au sustinere legala.

Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Octombrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Art. 74, alin1 C. Muncii se refera la concedierile colective numai in ceea ce priveste continutul literei " c". Textul nu deosebeste intre concedierea individuala si cea colectiva decat cu privire la criteriile de stabilire a ordinii de prioritati..etc
1. Asta este o interpretare personala a dvs.

2. Art.68-74 din Codul muncii fac parte din:

Capitolul V - Incetarea contractului individual de munca

Sectiunea 5 - Concedierea colectiva. Informarea, consultarea salariatilor si procedura concedierilor colective

Adav a scris:

Art. 74, alin1 C. Muncii se refera la concedierile colective numai in ceea ce priveste continutul literei " c". Textul nu deosebeste intre concedierea individuala si cea colectiva decat cu privire la criteriile de stabilire a ordinii de prioritati..etc


Daca va referiti la un anumit text de lege , macar invocati-l pe cel corect si nu pe cel care nu este in vigoare ... fostului art.74 C.mun. ii corespunde in prezent art.76 C.mun., dupa republicarea Codului Muncii.

Nici lit.d a acestui articol nu se aplica in cazul concedierii in baza art.65 C.mun. ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcere din cic la firma in faliment antonia_m09 antonia_m09 In momentul de fata o angajata se afla in conced.de ingrijire copil. In data de 10.01.2013 acesta implineste 2 ani. Firma la care a fost angajata este in ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva eu1984 eu1984 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce inseamna concediere colectiva si daca se pot obtine salarii compensatorii in urma unei concedieri colective si cum poti ... (vezi toată discuția)
Revenire din c.c.c. - firma in faliment alinapene alinapene Peste doua saptamani ar trebui sa revina din concediu crestere copil o salariata la o firma care se afla in faliment. Imi spuneti, va rog, cum trebuie procedat ... (vezi toată discuția)