avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare persoana cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare persoana cu handicap

In situatia angajarii unei persoane cu handicap, conform legii nr.76/2002 , art.85, alin. 2 , angajatorul beneficiaza de o subventie de la stat echivalenta cu un salar minim brut pe economie aflat in plata, respectiv suma de 850 lei, iar de la 1 iulie 900 lei, cu respectarea prevederilor legale. De aceasta subventie angajatorul va beneficia indiferent de cate ore va presta angajatul zilnic ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:05, 27 Martie 2014
Nici in Legea 76/2002 si nici in Normele de aplicare a ei nu se precizeaza nimic in legatura cu programul zilnic de lucru (cu 8 ore sau mai putin).
Art.85 invocat de dvs nu se refera la asa ceva.

Aer.85 din Legea 76/2002:
(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
(2) De facilităţile prevăzute la alin. (1), cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj, datorată de angajator pentru persoanele respective, beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.
......

Persoanele cu handicap pot fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judetean sau al sectoarelor municipiului Bucuresti.
Art. 85(2) din Legea 76/2002 se refera si la angajarea persoanelor cu handicap:
...dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.


Din mesajul initial "... angajatorul beneficiaza de o subventie de la stat echivalenta cu un salar minim brut pe economie aflat in plata, respectiv suma de 850 lei, iar de la 1 iulie 900 lei, cu respectarea prevederilor legale..." iar intrebarea era " De aceasta subventie angajatorul va beneficia indiferent de cate ore va presta angajatul zilnic ?"

Prin urmare, la acest aspect nu se refera art.85 .

In speta, angajatorul beneficiaza de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati angajare geobad64@yahoo.com geobad64@yahoo.com Bună ziua! Am 54 de ani, și vreau sa știu dacă firma la care doresc sa ma angajez poate beneficia de subvenția pt asigurările sociale (vezi toată discuția)
Angajare somer cu varsta peste 45 ani iselin iselin buna ziua, as dori sa stiu ce facilitati au angajatorii care angajeaza someri peste 45 ani pe un post vacant si ce beneficii au angajatii care au fost ... (vezi toată discuția)
Angajare persoane de peste 55 ani Vladu12 Vladu12 Daca angajez o persoana de peste 55 ani care a terminat somajul primesc facilitati de la stat ? (vezi toată discuția)