avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum poate fi concediata o persoana atata timp cat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum poate fi concediata o persoana atata timp cat nu-si da consimtamantul prin demisie?

Buna ziua,
Nepotul meu a fost concediat, fara sa isi dea demisia, nici macar preaviz asa cum este scris in legislatia muncii. A facut sesizare la ITM Cluj, judet unde firma are sediu, iar ca punct de lucru fiind in Jilava judetul Ilfov. Mentionez ca nepotului meu i s-a desfacut contractul de munca cu art. 65 Codul muncii in urma desfiintarii postului sunt date scrise de cei de la ITM judetul Cluj, deoarece el nici la ora actuala nu are un document de inchidere a contractului individual de munca.
Va multumesc si va rog sa imi spuneti unde putem face sesizare pentru drepturile pe care le are?
Cel mai recent răspuns: carmennecula , utilizator 08:48, 28 Martie 2014
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

2. In speta, depuneti la angajator o solicitare scris aprin acre ii solicitati sa va comunice :
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime
- adeverinta de somaj
In caz de refuz, puteti sesiza ITM-ul.

3. Neacordarea de către angajator a termenului de preaviz atrage, în conformitate cu dispoziţiile art. 78 din Codul muncii, nulitatea absolută a concedierii, chiar dacă măsura concedierii respectă toate celelalte dispoziţii legale incidente.
multumesc frumos pentru tot

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen eliberare adeverinta de vechime AltaMihaela AltaMihaela Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti care este termenul legal in care un fost angajator este obligat sa elibereze adeverinta de vechime si care este temeiul ... (vezi toată discuția)
Exista obligatia angajatorului de a elibera unui angajat (ce se afla in preaviz) o adeverinta de venit? cristina69 cristina69 Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu privire la urmatoarea speta Un angajat aflat in preaviz de concediere (colectiva) si care se afla si in incapacitate ... (vezi toată discuția)
Informatii adeverinta de vechime in munca radualex37 radualex37 Am solicitat in scris eliberarea unei adeverinte de vechime in munca de la un fost angajator in 03.08.12 primind confirmarea de primire, acum fiind 31.10.12 si ... (vezi toată discuția)