avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte de munca

La ultimul control al ITM, efectuat in urma sesizarii unui angajat concediat disciplinar, am fost cu dosarele de personal , iar cand s-a controlat si dosarul lui, intrebati fiind daca avea carte de munca, s-a constatat ca avea la dosar o declaratie depusa la angajare prin care sustinea ca are carte de munca inregistrata la ITM. Inspectorul a cerut sa-i facem carte de munca acum, deoarece acesta a reclamat ca nu are carte de munca, si ca el a crezut ca acea declaratie se refera la contract de munca. Prin urmare, ITM-ul ne obliga sa-i facem carte de munca acum, dupa ce a fost concediat, pe motiv ca noi eram obligati , in urma declaratiei date de el , sa-i cerem cartea de munca si sa o depunem la ITM. Atunci am fi aflat ca de fapt, in declaratie el s-a referit la contract de munca si nu la carte de munca (asa a inteles el).
Eu imi amintesc clar, ca atunci cand l-am angajat, dupa ce mi-a dat declaratia, mi-a spus ca trebuie sa mearga sa-si scoata cartea de munca de la locul de munca anterior. E adevarat ca trebuia sa-l fi pus sa-mi scrie in declaratie acest lucru. Dar cum as putea sa-i fac acum carte de munca, daca el mai are una?
Chiar daca ar fi asa cum sustine el, ma poate obliga ITM-ul sa-i fac carte de munca acum?
Pe viitor, sunt obligat ca angajator sa solicit si sa predau la ITM cartea de munca a angajatului, asa cum sustine ITM-ul?
De regula, solicit acest lucru si chiar predau cartile de munca, dupa ce fac cate o copie la dosar, dar in cazurile in care angajatul declara ca are carte de munca, dar din diverse motive, nu o preda spre depunere la ITM odata cu contractul, contractul a fost primit la ITM fara nici o problema. Daca e obligatia angajatorului, atunci ITM-ul nu trebuia sa-mi primeasca contractul fara carte de munca sau fara declaratie!
Numai angajatorul are obligatia de a solicita cartea de munca? Angajatul nu respunde pentru ceea ce declara?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:07, 11 Februarie 2011
Pe declaratia data de angajat trebuie sa scrie ca are carnet de munca si ca il va aduce in termen de X zile.
Din moment ce a citit si a semnat ca are carnet de munca, dvs sunteti acoperiti.
Daca ITM-ul va solicita in scris ca masura in urma controlului saii faceti carnet de munca, atunci trebuie sa ii procurati un carnet de munca si sa faceti inscrisurile de rigoare.
1. Daca reclamantul nu mai este salariatul unitatii aceasta nu mai are obligatia intocmirii sau completarii carnetului de munca. Dispozitia data de ITM nu e legala. Carnetul de munca se intocmeste sau se completeaza de unitatea unde este salariat titularul carnetului de munca sau de catre ITM.
2. In cazul specificat de hgabi, unitatea nu are resposabilitatea intocmirii sau completarii carnetului de munca deoarece salariatul a declarat ca are acest carnet si nu l-a adus inca. Daca nu l-a adus pana la incetarea CIM, carnetul se va completa de ITM sau de unitatea care il va angaja cu CIM.
3. hgabi, ati procedat corect, nu intrati in panica. Daca va sanctioneaza ITM (vedeti si care este temeiul legal inscris in PV de control si sanctionare) faceti imediat contestatie.
Tineti-ne la curent cu ce se mai intampla in acest caz!
Buna ziua. As dori sa stiu ce trebuie sa fac cu cartea de munca a sotiei deoarece actualul angajator (este in Pitesti), i-a trimis cartea de munca acasa.
Locul de munca este in Navodari, Constanta si am auzit ca ar trebui dusa la Pensii sa i se puna un cod de bare dupa care aceasta ramane la sotie definitiv.
Mentionez ca primul loc de munca a fost in septembrie 2005, iar la 01 ianuarie 2011 in cartea de munca i s-a aplicat stampila "Abrogat cf. Decret nr. 92/1976, privind cartile de munca". E adevarat ca trebuie dusa la Pensii? si cum se v-a mai evidentia cat a lucrat daca aceasta nu se va mai afla la Angajator? Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
bogdan76ers, utilizator
Numai daca are activitate desfasurata in baza unui c.i.m. inainte de 01.04.2001 , carnetul de munca al sotiei trebuie dus la Casa de Pensii.

Din mesaj reiese ca primul loc de munca l-a avut in sept 2005 ... in acest caz, carnetul de munca nu trebuie dus la Casa de pensii.
freeelis a scris:

Numai daca are activitate desfasurata in baza unui c.i.m. inainte de 01.04.2001 , carnetul de munca al sotiei trebuie dus la Casa de Pensii.

Din mesaj reiese ca primul loc de munca l-a avut in sept 2005 ... in acest caz, carnetul de munca nu trebuie dus la Casa de pensii.


multumesc frumos de raspuns. as mai avea o intrebare si anume cum va stii sotia ca se opereaza in continuare acele cotizatii in cartea de munca daca aceasta se afla la mine? astept un raspuns. va multumesc.

Alte discuții în legătură

Carte de munca cu probleme mary_123454 mary_123454 AS DORI UN MIC AJUTOR AM LUCRAT LA O FIRMA X DIN DECEMBRIE 2006.CARTEA DE MUNCA A DESCHIS-O IN MAI 2007.S-A MAI OPERAT IN EA O MARIRE DE SALARIU IN FEBRUARIE ... (vezi toată discuția)
Incheierea c.i.m. Dana1974 Dana1974 sotul meu a parasit locul de munca in urma unui conflict de munca intre el si patron fara sa-si dea demisia .de 2 luni ne rugam sa-i inchee c.i.m si patronu nu ... (vezi toată discuția)
Carte de munca-al doilea job ionp ionp buna ziua! stiu ca s-a mai discutat o problema asemanatore, dar tot nu m-am lamurit. problema sta in felul urmator: in momentul de fata sunt angajat cu ... (vezi toată discuția)