avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cod de procedurã penalã - temei de drept plangere ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cod de procedurã penalã - temei de drept plangere penala

Noul Cod de procedură penală. Întrebarea mea este: în temeiul cărui art din Cpp se depune o plângere penală (în vechiul cod era în temeiul art 221) şi care este termenul depuneri unei plângeri penale.
Cel mai recent răspuns: Daniela Gratiela , Alte profesii 03:52, 8 Februarie 2015
art. 289 plangerea, art.295 plangerea prealabila (obligatorie pentru anumite infractiuni) cu termen de depunere - 3 luni de la data cand persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei
~ Conținut șters la cerere ~
Plângerea prealabilă

Art. 295. -

(1) Punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară o astfel de plângere.

(2) Plângerea prealabilă se adresează organului de cercetare penală sau procurorului, potrivit legii.

(3) Dispoziţiile art. 289 alin. (1) – (6) şi (8) se aplică în mod corespunzător. urmărire penală, Secţiunea a 2-a.Plângerea prealabilă, art. 295 – 298.

Termenul de introducere a plângerii prealabile

Art. 296. -

(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.

(2) Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data când persoana îndreptăţită a reclama a aflat despre săvârşirea faptei.

(3) În cazul în care plângerea prealabilă este formulată împotriva reprezentantului legal al acestora, termenul menţionat curge de la data numirii unui alt reprezentant legal.
Va rog punctul de vedere al d-voastra cu privire la art. 296, alin.1 CPP, termenul de depunere - 3 luni de la data cand persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei.
Problema prin care trec: ca urmare a mediatizarii in spatiul virtual si massmedia din luna ianuarie 2015, cu privire la contractele de credit (francii elvetieni), m-am uitat si eu in contractul meu de credit, si am constatat cu ajutorul unor specialisti (avocati) ca functionarul bancii m-a inselat in contract chiar de la incheierea contractului - an 2007, iar in 2011 banca a cesionat creditul unei firme de recuperare creante care l-a randul ei m-a inselat (am documente conform cu originalul). Acum in luna februarie 2015 mai pot sa intocmesc plangeri penale pentru infractiunea de inselaciune savarsita de catre Banca in perioada 2007 - 2011, forma continuata si pentru infractiunea de inselaciune savarsita de catre firma de recuperare creante in perioada 2011-2015, in forma continuata?
Trebuie sa recunosc ca in cursul lunii ianuarie 2015 am aflat despre savarsirea faptelor, deoarece contractul de credit stiti ca trebuie citit de specialisti (are termeni si fraze care sunt cunoscute doar de catre specialisti).
Astept raspunsul d-voastra, va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2015
Daniela Gratiela, Alte profesii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lovire georgeionica georgeionica ce sanse am sa castig un proces cu daune morale pentru lovire si alte violente fara zile de spitalizare? mentionez ca la savarsirea faptei au fost martori. Va ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala - sanse de castig Talibanu Talibanu am primit o bata in cap, scot certificatu medicolegal, si doresc sa ma judec cu cn ma lovit, credeti ca am castig de cauza? cum se procedeaza, (vezi toată discuția)
Prescriptia plangerii penale Narcisa_ Narcisa_ Conform art. 296 (1) Cpp, Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre ... (vezi toată discuția)