avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Prescriptia plangerii penale
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Prescriptia plangerii penale

Conform art. 296 (1) Cpp, Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.

In cazul in care se formuleaza plangere la 5 luni după ce persoana vătămată a aflat despre săvârșirea faptei, mai poate fi luată în considerare plangerea penala, sau se consideră ca fiind prescrisă?

Si daca fapta săvârsită nu s-a prescris, conf. art. 154 Cpp, tot se poate respinge plangerea penala ca prescrisa pentru faptul că nu s-a formulat plangerea in termen de 3 luni?
Lipsa plangerii inlatrura raspunderea penala, dar nu pentru toate infractiunile. În cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile de către persoana vătămată

Despre ce fapta este vorba?
Infractiune de inselaciune, abuz de incredere.
Am aflat ca am fost inselata, dar nu am facut plangere de indata, am crezut ca persoana care m-a inselat o sa repare si ma va despagubi, dar nu a dat nici un semn ca va repara greseala, nu m-a despagubit, asa ca i-am facut plangere penala dupa aprox. 5 luni de cand am aflat ca m-a inselat si ca a abuzat de incredere, dar politistul zice ca plangerea trebuia sa o depun in maxim 3 luni de cand am aflat ca am fost inselata, nu dupa 5 luni de zile.

Mi-a precizat art. 296 (1) Cpp. - Termenul de a depune o plangere penala este de pana-n 3 luni de cand am aflat ca mi s-a adus o vatamare.

Ce sanse am? Se mai poate face ceva? Mi se va respinge ca tardiva, prescrisa, s.a.m.d.?
Trebuie stabilit pentru ce infractiune ati inteles dvs sa sesizati organul de urmarire penala.
Ar fi indicat sa descrieti situatia de fapt.
Infractiunea de inselaciune nu se sesizeaza la plangerea prealabila, infractiunea de abuz de incredere, da.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod de procedurã penalã - temei de drept plangere penala puscasMarin puscasMarin Noul Cod de procedură penală. Întrebarea mea este: în temeiul cărui art din Cpp se depune o plângere penală (în vechiul cod era în temeiul art 221) ... (vezi toată discuția)
Plangere penala leona777 leona777 Buna ziua, as vrea sa stiu daca mai pot formula o plangere penala dupa ce a trecut 1 an de la data savarsirii faptei ? sau este tarziu acum, desi am certificat ... (vezi toată discuția)
Termen plangere prealabila EU_solicitor EU_solicitor Art. 296 - Termenul de introducere a plangerii prealabile (1) Plangerea prealabila trebuie sa fie introdusa in termen de 3 luni din ziua in care persoana ... (vezi toată discuția)