avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare tichete de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare tichete de masa

Buna ziua,
As dori sa va adresez cateva intrebari la care as vrea sa imi raspunda doar cineva specializat pe dreptul muncii. Intrebari: O companie poate acorda tichete de masa doar unei anumite categorii de angajati, cu un anumit salariu de baza? Aceasta diferentiere de acordare nu constituie discriminare? Ce atuuri juridice exista ptr. cei care nu vor mai primi acest beneficiu de a corecta aceasta diferentiere?
Ca sa intelegeti mai bine: o anumita societate X a decis sa acorde bonuri de masa doar angajatilor care au pana la 3000 lei brut, inclusiv. Restul angajatilor au fost privati de acest drept salarial. Deci, ce se poate face in aceasta situatie?
Astept raspunsurile dvs.documentate si cu trimiteri la articole de lege care sa reglementeze acest aspect.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 08:51, 30 Martie 2014
In principiu atata timp cat ai calitatea de salariat trebuie sa beneficiezi de drepturile acordate prin contractul individual si colectiv de munca. In nici unul dintre acestea si nici in lege nu se specifica un nivel salarial pana la care se poate acorda tichetele de masa. Da, este o discriminare cand angajatorul se comporta diferit fata de un salariat raportat la ceilalti....
Conf art 2 HG 5/1999 angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, vor stabili prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, care sa prevadă:
a) numărul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum şi valoarea nominală a tichetului de masa, în limita celei prevăzute de lege, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariaţilor;
c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masa, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, de priorităţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activităţii.

Daca exista aceste prevederi in CCM sau RI, prin care s-au stabilit criteriile de acordare a tichetelor, atunci angajatorul respecta legislatia.
Potrivit art.34 din Normele de aplicare a Legii 142/1998 (HG 5/99) : "Nu beneficiaza de prevederile Legii nr. 142/1998 salariatii care, potrivit unor dispozitii legale, au dreptul la masa gratuita, la diurna, la indemnizatie sau la alocatie de hrana".
Astea sunt singurele situatii in care nu se acorda tichete de masa persoanei care are calitatea de salariat.Deci nu conteaza functia si nici nivelul salarial avut de un lucrator. In plus, evident ca nu se acorda nici celui incadrat printr-un contract de mandat, si nici celui incadrat cu jumatate de norma, tichetele acordandu-se pentru o zi de lucru si nu pentru fractiune de zi (dar depinde si de angajator, de oferta salariala facuta,etc)...
polloctav a scris:

...
Astea sunt singurele situatii in care nu se acorda tichete de masa persoanei care are calitatea de salariat.....


Mai sunt si alte situatii in care nu se acorda tichete de masa.
De exemplu, cand salariatii :
a) îşi efectuează concediul de odihnă, potrivit Legii nr. 6/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor şi, respectiv, potrivit contractelor colective de muncă;
b) beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 6/1992, precum şi de zile festive şi de sărbătoare legale, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de muncă;
c) potrivit dispoziţiilor legale, sunt delegaţi sau detaşaţi în afara localităţii în care îşi au locul permanent de muncă şi primesc indemnizaţie zilnică sau lunară de delegare sau de detaşare;
d) se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, sunt absenţi de la locul de muncă ori se află în alte situaţii stabilite de angajator împreună cu organizaţiile sindicale sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor.
(art11 din Normele de aplicare a legii 142/1998).
@polloctav

Art 34 din Hg 5/1999 este o norma imperativa, fiind interzis angajatorului sa acorde tichete de masa categoriilor respective de salariati.
Cea cuprinsa in art 2 HG 5/1999 este o norma supletiva lasand la dispozitia subiectului posibilitatea de a-si alege conduita, in speta, de a stabili numarul si categoriile de salariati, criteriile de acordare a tichetelor si valoarea nominala a acestora.

In concluzie, angajatorul poate alege categoriile si numarul salariatilor carora le acorda tichetele de masa, cu exceptia celor prevazuti la art 34 si a celor mentionati de freeelis, care nu au dreptul la tichete.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Martie 2014
Florin Cioca, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Tichete de masa la timp de lucru partial allebydnas allebydnas Buna ziua! Lucrez la o societate unde majoritatea angajatilor sunt la 4h sau 6h, insa bonurile le primim la fiecare 8h deci cei la 4h primim jumate din zilele ... (vezi toată discuția)
Criteriul de acordare a tichetelor de masa de catre angajator ,.. Babuion Babuion As dori sa stiu care este criteriul de acordare a tichetelor de masa de catre angajator,daca este stabilit prin lege si daca aceasta poate fi impusa ... (vezi toată discuția)
se pot acorda preferential tichetele de masa pentru salariatii unei firme private ? Morisca10 Morisca10 Buna seara Se poate acorda preferential tichetele de masa pentru salariati unei firme private , , sau dupa ... (vezi toată discuția)