avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Acordare ajutor inmormantare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Acordare ajutor inmormantare

daca persoana decedata nu a fost nici pensionar , nici asigurat, tatal celui decedat ,care este pensionar de unde poate ridica ajutorul de inmormantare , de la casa de pensii a sectorului unde locuieste cu domiciliul sau de la casa de pensii a celui decedat?
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 22:27, 28 Martie 2014
De la primarie.
Potrivit art, 107 din Legea 263/2010 (legea pensiilor) :
" In sistemul public de pensii se acorda ajutor de deces ,in cazul decesului asiguratului., pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului ".
Potrivit art. 111 "Dovada ca membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaratie pe propria raspundere a celui care solicita ajutorul de deces.
Potrivit art. 114 "Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la platitorul acestui drept de asigurari sociale .'

In cazul dvs. se depune la casa de pensii a celui care solicita ajutorul. Veti face dovada gradului de rudenie, cu acte de stare civila .
multumesc pt raspuns
Daca cel decedat era persoana cu handicap din copilarie, sau era elev, student si avea sub 26 ani, parintele pensionar ridica ajutor de deces de la casa de pensii de la care are pensia, altfel nu ia ajutor de deces.
Poate lua ajutor de deces doar fiul, fiica, nora, ginerele celui decedat daca acestia sunt pensionari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor pentru deces erickalina erickalina La decesul unui pensionar ce a beneficiat de pensie de handicap ( nevazator) se poate solicita acordarea ajutorului pentru deces? Daca da, unde se solicita? ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor deces studenta1 studenta1 Buna ziua. Tatal meu a decedat acum o saptamana. Vroiam sa stiu daca se acorda ajutor de inmormantare in conditiile in care tatal meu nu era nici asigurat si ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor de deces codrutamaria6 codrutamaria6 Sunt angajata la stat de curand a decedat mama si am solicitat ajutor de inmormantare de la locul de munca dar mi saspus cacinu se da .Asi dori sa i-mi zica ... (vezi toată discuția)