avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare ajutor de deces
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare ajutor de deces

Sunt angajata la stat de curand a decedat mama si am solicitat ajutor de inmormantare de la locul de munca dar mi saspus cacinu se da .Asi dori sa i-mi zica cinea care este diferenta intre ajutorul de deces si cel de inmormantare si care de unde de obtine .Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:54, 28 Octombrie 2014
1. - Daca la momentul decesului mama era salariata atunci ajutorul de deces este platit de angajatorul ei si suportat de Casa de Pensii.
- Ajutorul de deces este de 2298 lei suma pe care angajatorul o recupereaza de la casa de Pensii.

2. Daca mama era pensionara ajutorul de deces este platit de Casa de Pensii.

3. In ambele cazuri de mai sus ajutorul de deces se plateste in termen de 24 de ore de la solicitare.

4. - Ajutorul de deces este prevazut in Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
- Ajutorul de inmormantare este prevazut in contractele colective de munca sau in regulamentele interne ale angajatorilor unde sunt prevazute si conditiile de acordare.
- Cele doua ajutoare se pot cumula.

5. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010:

Art. 107
In sistemul public de pensii se acorda ajutor de deces, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului.

Art. 108
In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achita unei singure persoane, care dovedeste cu documente ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz:
a) sotul supravietuitor;
b) copilul;
c) parintele;
d) tutorele;
e) curatorul;
f) oricare alta persoana.

Art. 113
Ajutorul de deces se acorda, dupa caz, pe baza urmatoarelor documente:
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 11;
b) certificat de deces (original si copie);
c) act de identitate al solicitantului (original si copie);
d) acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupa caz, actul care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie);
e) dovada ca solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original si copie);
f) act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta boala care l-a facut inapt si data ivirii acesteia, in cazul copilului inapt in varsta de peste 18 ani (original);
g) adeverinta care sa certifice ca, la data decesului, membrul de familie cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani urma o forma de invatamant organizata potrivit legii (original).

Art. 114
(1) Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la platitorii acestui drept de asigurari sociale, prevazuti la art. 129 din lege.

(2) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de un singur platitor si nu se deconteaza din bugetul asigurarilor sociale de stat decat la nivelul ajutorului de deces prevazut la art. 125 alin. (3), respectiv art. 126 alin. (3) din lege.

Art. 118
Dupa efectuarea platii ajutorului de deces, platitorul are obligatia de a inscrie pe versoul certificatului de deces original, in baza caruia se solicita ajutorul de deces, mentiunea "ACHITAT", data, semnatura si stampila.
Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Ajutorul de inmormantare se acorda numai daca este prevazut de c.i.m., de ccm aplicabil sau de reg.intern al angajatorului.

In lipsa unor astfel de dispozitii , angajatorul nu are nicio obligatie in acordarea acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare hadasssa hadasssa Buna ziua. Tatal meu a fost pensionar de stat iar in luna februarie a decedat. Mama in prezent beneficiaza de pensie de urmas. In caz ca mama decedeaza, poate ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces luminita25 luminita25 Buna seara . intrebare : se beneficiaza de ajutor de deces la primarie doar ? , sau patronii sunt obligati si ei sa achite un ajutor in cazul uni deces de ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare ankai ankai Buna ziua. Tatal meu a decedat in anul 2015, insa in momentul decesului nu era pensionar si nici nu era angajat. S-a aflat in intretinerea mea iar ... (vezi toată discuția)