Astazi am fost dat afara de angajatorul la care lucram. Motivul a fost ca "ei stau pana la 10 noaptea si eu nu". Eu merg la munca de la 9 si stau chiar pana si la 7. Nu pot sta la fel ca ei pentru ca nu este compania mea.
Astazi m-au concidiat si m-au trimis acasa. Se poate considera asta un abuz?
Mai mult, zilele de concediu si bonusurile restante de pe ianuarie/februarie inclusiv martie nu mi-au fost platite. Ei cred ca se bazeaza pe faptul ca in cartea de munca mi-au trecut un salariu mai mic decat imi acorda.
Daca se considera abuz, unde as putea sa fac o sesizare. As vrea sa reclam si faptul ca angajeaza numai fete si le aleg pe criteriul cine arata mai bine.
1. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Codul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Codul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comunicată în scris angajatului.
Prin urmare, potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
In speta, depuneti o solicitare scrisa sa vi se elibereze decizia de incetare a c.i.m. De la data primirii deciziei aveti la dispozitie un termen de 30/45 de zile pentru a o contesta in instanta.
2. Nerespectarea de catre angajator a legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata ITM-ului si/sau Inspectiei Muncii.
Concediere ilegala
dbranna
Aseara la ora 22:00 seful m-a anuntat prin telefon sa-mi caut de lucru, pentru ca am refuzat din motive familiale participarea la o sedinta la ora mentionata, ... (vezi toată discuția)
Concediere carrefour
dana3007
Mama mea a lucrat pe postul de casiera la Carrefour. A schimbat din monede in hartie 10 lei, la casa ei. A fost inregistrata pe camera, iar in momentul in care ... (vezi toată discuția)