avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Corectare act schimb apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Corectare act schimb apartament

In 1991 am cumparat de la RAJGCL apartamentul in care locuiam- 2 camere(necasatorita);
In anul 2000 m-am casatorit si am locuit cu sotul in acest apartament(achitat in 1992, cadastru,intabulare in 2000);
in anul 2005 am facut schimb cu un ap.4 camere:ap.2 camere +diferenta,in care scrie:
Noi X-sotul si Y-sotia dam ap. nostru cu 2 camere(obtinut cu contractul nr...din anul...) si DIFerenta X pentru ap cu 4 camere-
Contractul de achizitie a ap.cu 2 camere este pe numele meu de acasa
In 2008 sotul meu a decedat;
La informatii despre succesiune mi s-a spus ca notarul nu poate considera partea mea (obtinuta inainte de casatorie). din cauza acelui "noi X si Y dam ap.nostru" chiar daca actul mentionat arata altceva.
mi s-a spus ca desi e clar necesita o hotarare judecatoreasca.
INTREBARE:
Cum as putea obtine aceasta hotarare inaine de succesiune? cat costa? ce acte sunt necesare?
Trebuia sa va adresati instantei de judecata solicitand sa se constate nulitatea relativa partiala a contractului de vanzare cumparare intocmit cu eroarea de care faceti vorbire. Doar ca acum e cam tarziu deoarece ati depasit termenul de prescriptie de 3 ani (2005-2009).
Cu stima,
av. M.Hornea
voiam un raspuns-daca se poate- pentru ce pot face, acum, cand situatia exista! Si..nulitatea in absenta sotului, stiti ce presupune?
Dati-ne mai multe detalii va rog. Exista si alti mostenitori, acum, care se ridica cu pretentii asupra acestui apartament?
Pentru a promova actiune in instanta de judecata avand ca obiect constatarea nulitatii relative partiale a contractului de vanzare -cumparare, va trebui sa dovediti ca nu ati aflat de aceasta eroare strecurata decat recent (pana in 3 ani), cu actele de proprietate anterioare, veti dovedi provenienta bunului si veti solicita instantei ca odata cu constatarea acestei nulitati sa dispuna si rectificarea actului de vanzare cumparare in sensul celor sustinute de dvs.
Este o cauza complexa si sincer, daca nu aveti studii de specialitate, ar fi bine, macar sa consultati un avocat, daca nu va permiteti sa angajati unul care sa va reprezinte in instanta.
Cu stima,
av. M.Hornea
da sunt mostenitori in partea sotului
nu, nu am studii in domeniu,dar incerc sa ma informez
am consultat 2 avocati si 2 notari, mi-au spus ca e ceva de rutina dar trebuie hot. judecatoreasca si o pot obtine odata cu succesiunea;
avocatul local a spuc ca trebuie sa platesc onorariu in procente de mosteniri pe toata val ap. nu numai cea supusa succesiunii- cred ca are dreptate dar....se duce foarte sus ca valoare;
in codul familiei art. 31 litera f- scrie ca .....mi se pare ca e foarte clar dar stiu ca legile sunt stricte
notarul nu poate modifica?- cel care a redactat acest contract a zis ca e simplu sa o rezolv la succesiune...si atat
Mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii succesiunii în termen de 6 luni de la decesul autorului.

Acceptarea este expresa daca se face prin declaratie în fata notarului public sau tacita prin efectuarea (dupa deschiderea succesiunii) a unor acte si/sau fapte pe care mostenitorul nu le-ar fi putut face decât în aceasta calitate.

E valabil?- eu am locuit, reparat, platit taxe, asigurari si continui sa intretin mama soacra-92 ani-care locuieste cu mine, sper ca e o acceptare tacita.
Ultima modificare: Marți, 28 Aprilie 2009
lipan, utilizator
Notarul nu poate modifica un contract . La succesiune se poate retine in favoarea dvs. valoarea care a reprezentat bunul propriu si urmeaza a se imparti intre mostenitori doar cota care-i revenea sotului decedat, din valoarea achitata impreuna.
Dupa cum vad si colegii pe care i-ati mai consultat v-au indrumat tot catre instanta de judecata.
Onorariile avocatilor difera de la avocat la avocat.Mai consultati unul, care poate va ia onorariu fix si nu la valoarea apartamentului.
Pentru a dezbate succesiunea dupa sotul dvs. actiunea de partaj se timbreaza cu 19 lei si urmeaza sa achitati eventual onorariile expertilor care vor identifica si evalua apartamentul, cheltuieli care insa se vor imparti la final intre toti mostenitorii O data cu partajul sa cereti si iesirea din indiviziune urmand sa achitati celorlalti mostenitori, in functie de cotele ce le vor reveni, sulta aferenta.
Desi vi s-a spus ca este simplu, eu cred ca aveti de tras cu atat mai mult cu cat asemenea actiuni dureaza foarte mult in timp.
Mult succes.

Alte discuții în legătură

Cota mostenire freeanifer freeanifer Atit eu cit si sotia suntem mostenitorii unici ai cite unui apartament. Ce cota din apartament mostenim fiecare , din apartamentele descries , avind in vedere ... (vezi toată discuția)
Succesiune opinii diferite ? ContSters24701 ContSters24701 Nu sunt de specialitate juridica , asa ca voi face apel la bunavointa Dvs. Speta este urmatoarea: X se casatoreste , are doi baieti , sotia moare.Nu face ... (vezi toată discuția)
Testament Victoria Carmen Victoria Carmen Bună ziua unchiul meu a avut o garsonieră inainte de a se căsători. Să căsătorit cu o femeie în acest timp au facut schimb de garsonieră cu un ... (vezi toată discuția)