avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Bună ziua unchiul meu a avut o garsonieră inainte de a se căsători. Să căsătorit cu o femeie în acest timp au facut schimb de garsonieră cu un apartament cu 2 camere fara diferența de bani pe contractu schimb apare sotia unchiului meu țin să precizez că nu au avut copii împreună dupa 3 ani de căsătorie soția unchiului a decedat.unchiu nu a deschis succesiune dupa soție .De atunci au trecut 20 ani. Unchiul meu mia facut testament pe acest ap iar de 5ani de zile eu am grija de el .După moartea unchiului ce trebuie să fac. Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 15:14, 5 Decembrie 2018
Va aflati intr-o situatie total nefericita.
In primul rand, a fost o gresala din start faptul ca au fost trecuti ambii soti in contractul de schimb.
Potrivit art.Art. 340
Bunurile proprii
"Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora"

Teoretic, apartamentul e bun propriu. In acelasi timp, nici nu se poate face abstractie de sotie.
Prin urmare, dupa ce moare unchiul, in prima instanta ar trebui dezbatuta succesiunea dupa sotie, pe jumatatea ei din apartament.
Daca sotia nu i-a lasat un testament unchiului, mostenitori sunt unchiul si celelalte rude ale sotiei, pana la gradul 4 inclusiv.
Daca sotia nu mai are nici un fel de ruda (aspect care trebuie dobedit cu martori, inscrisuri, citatii), mostenitor va fi doar unchiul.
Ulterior, in baza testamentului, dezbateti mostenirea testamentara dupa unchi, urmand sa dobanditi intregul drept de proprietate asupra apartamentului.
Buna ziua,
Sa dezbateti succesiunea de pe urma matusii, initial.
La succesiunea ei vin:
- sotul supravietuitor si
- eventualii copii (din indiferent ce casatorie),
Daca nu exista copii atunci vin parintii daca mai traiesc si fratii sau surorile doamnei (atentie, se poate ridica exceptia neacceptarii in termen a succesiunii)
Dupa aceia se dezbate succesiunea de pe urma unchiului si, daca nu exista copii sau parinti, bunul va revine dumneavoastra prin testament.
Oricum trebuie dezbatute succesiunile la notar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenire Jipa2017 Jipa2017 Bună ziua! Bunica mea a murit acum ceva timp. Bunica a avut 2 copii, pe tatăl meu și un unchi care a decedat înaintea ei. Unchiul meu nu a avut copii și ... (vezi toată discuția)
Mostenire marinica71 marinica71 buna!ma numesc marian si am o nelamurire:mama mea a decedat in 1992 .in timpul casatoriei cu tatal meu au achizitionat un apartament.din 1997 pana in 1999 ... (vezi toată discuția)
Intrebare succesiune unchiul meu mi-a lasat un testament la notar ... Antik Antik Intrebare succesiune Unchiul meu mi-a lasat un testament la notar si m-a instituit legatar universal ,unchiul a decedat in 2023 . Unchiul meu era vaduv ... (vezi toată discuția)