avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire

Bună ziua! Bunica mea a murit acum ceva timp. Bunica a avut 2 copii, pe tatăl meu și un unchi care a decedat înaintea ei. Unchiul meu nu a avut copii și apartamentul lui și tot ce avea sunt pe numele soției lui. Întrebarea mea este cine moștenește ce a rămas de la bunica mea și cine moștenește ce avea unchiul meu? Suntem confuzi pentru ca unii notari spun ca moștenește și soția unchiului 25% de la bunica și unii spun ca nu moștenește nimic pentru ca după ce a murit bunicul meu nu s-a dezbătut moștenirea. Ma poate lamuri cineva în aceasta problema? Va mulțumesc
Ultima modificare: Joi, 5 August 2021
Jipa2017, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:58, 5 August 2021
Defunctii se moștenesc unii pe alții, în ordinea deceselor.
Înțeleg ca bunicul a murit primul, apoi unchiul și în final bunica.
Astfel, pe bunic îl moștenesc:
- bunica 1/4
- unchiul + tata 3/4, adică 3/8 fiecare

Pe unchi (cota lui de 3/8) îl moștenesc:
- soția 1/3
- bunica (mama) 2/12
- tata (fratele) 6/12

Pe bunica o moștenește numai tata, adică unicul fiu rămas în viata.

raluk0207 a scris:

Defunctii se moștenesc unii pe alții, în ordinea deceselor.
Înțeleg ca bunicul a murit primul, apoi unchiul și în final bunica.
Astfel, pe bunic îl moștenesc:
- bunica 1/4
- unchiul + tata 3/4, adică 3/8 fiecare

Pe unchi (cota lui de 3/8) îl moștenesc:
- soția 1/3
- bunica (mama) 2/12
- tata (fratele) 6/12

Pe bunica o moștenește numai tata, adică unicul fiu rămas în viata.

Va multumesc mult pentru raspuns și pentru ajutor. Deci sa înțeleg ca tata moștenește și de la unchiul meu chiar dacă totul este pe numele ei?
Tatăl moștenește o 6/12 din cota unchiului (pe care unchiului la rândul lui a mostenit-o de la bunic).
Am și menționat în primul mesaj.

În privința soției unchiului, ce înseamnă mai exact ca totul e "pe numele" ei?
Dacă a cumpărat un imobil în timp ce era căsătorită cu unchiului, este bun comun. Chiar dacă numai ea a semnat contractul.
Ce proveniență au bunurile cumnatei?

raluk0207 a scris:

Tatăl moștenește o 6/12 din cota unchiului (pe care unchiului la rândul lui a mostenit-o de la bunic).

Dacă a cumpărat un imobil în timp ce era căsătorită cu unchiului, este bun comun. Chiar dacă numai ea a semnat contractul.

Pe numele ei vin toate facturile și garsoniera e pe numele ei și numele lui. Este luata în timpul căsătoriei de la fabrica de unde lucra ea.

Jipa2017 a scris:

raluk0207 a scris:

Pe numele ei vin toate facturile și garsoniera e pe numele ei și numele lui. Este luata în timpul căsătoriei de la fabrica de unde lucra ea și încă o întrebare dacă se poate. Dacă nu dezbatem moștenirea sa ramana pe numele tatălui meu se poate întâmpla ceva? Va mulțumesc mult

Alte discuții în legătură

Moștenire Jipa2017 Jipa2017 Bună ziua! Am o nelămurire. Bunicul din partea tatălui a murit acum 38 de ani. Bunica a murit anul acesta. Au avut împreună 2 copii. Tatal meu și încă ... (vezi toată discuția)
Mostenire marinica71 marinica71 buna!ma numesc marian si am o nelamurire:mama mea a decedat in 1992 .in timpul casatoriei cu tatal meu au achizitionat un apartament.din 1997 pana in 1999 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. va expun situația: tatăl meu a murit acum 10 ani. ... Claus17 Claus17 Buna ziua. Va expun situația: Tatăl meu a murit acum 10 ani. El a fost căsătorit a doua oară cu o alta femeie, care trăiește in ziua de azi. Tatăl meu ... (vezi toată discuția)