avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Corectare act schimb apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Corectare act schimb apartament

In 1991 am cumparat de la RAJGCL apartamentul in care locuiam- 2 camere(necasatorita);
In anul 2000 m-am casatorit si am locuit cu sotul in acest apartament(achitat in 1992, cadastru,intabulare in 2000);
in anul 2005 am facut schimb cu un ap.4 camere:ap.2 camere +diferenta,in care scrie:
Noi X-sotul si Y-sotia dam ap. nostru cu 2 camere(obtinut cu contractul nr...din anul...) si DIFerenta X pentru ap cu 4 camere-
Contractul de achizitie a ap.cu 2 camere este pe numele meu de acasa
In 2008 sotul meu a decedat;
La informatii despre succesiune mi s-a spus ca notarul nu poate considera partea mea (obtinuta inainte de casatorie). din cauza acelui "noi X si Y dam ap.nostru" chiar daca actul mentionat arata altceva.
mi s-a spus ca desi e clar necesita o hotarare judecatoreasca.
INTREBARE:
Cum as putea obtine aceasta hotarare inaine de succesiune? cat costa? ce acte sunt necesare?
multumesc foarte mult.
In opinia mea, cred ca merita incercat cu o cerere de indreptare eroare materiala la Biroul Notarului care a incheiat actul de schimb.
Daca o rezolvati asa, puteti merge sa deschideti succesiunea
Bafta
av.WerbicStefania
Imi pare rau ca pana acum nu ati primit un raspuns care sa va ajute.
Din cate am inteles primul apartament l-ati dobanit inainte de casatorie si ulterior ati facut un schimb dobandind un alt imobil in schimbul acestuia si ati mai platit si sulta copermutantului.

In primul rand tin sa va spun ca legea prvede in mod expres ca bunul dobandit in schimbul altui bun dobandeste regimul juridic al bunului schimbat. Concret daca apartamentul era bun propriu al d-vs si cel dobandit in schimbul acestuia este bun propriu. Singura problema o ridica sulta platita care din cate am inteles a fost platita de soti. In legatura cu aceasta este de discutat daca sotul avea doar un drept de creanta sau a dobandit vreun drept real asupra apartamentului.
Daca la redactarea actului de schim s-a strecurat vreo eroare aceasta poate fi rectificata de notarul public.
multumesc pentru implicare, toate par clare dar... pe mine m-au pus in ceata notarii legandu-se de formularea din contractul de schimb: "noi x-adica sotul si Y adica eu, dam apartamentul nostru...si o sulta in valoare de.." Acel "apartamentul nostru" spun ei ca nu este in regula desi scrie ca e dobandit cu contractul nr...din data de.... care e totul pe numele meu cu 10 ani inainte de casatorie, achitat integral..
Notarul care mi l-a facut este f.impertinent-scuze dat asta e- si-mi spune ca nu e nici-o problema, doar trebuie sa fac succesiunea si atunci se va rezolva prin hot. judecatoreasca.
De fapt situatia este complicata pentru ca sotul meu nu mai este in viata si atunci ..modificarile probabil ca se supun unor legi speciale.
Solutii sunt mai multe, inclusiv "dezbaterea mostenirii" in instanta de judecata, de fapt o actiune de partaj succesoral in cadrul careia sa solicitati instantei de judecata sa constatae ca apartamentul despre care vorbim este bun propriu.

E de inteles si notarul public care practic, dupa moartea uneia din parti ar trebui sa aschimbe regimul de dobandirea a bunului iar raspunderea este exclusiv a acestuia.

V-as mai sugera o posibila solutie, Sa va duceti la notarul public sa formulati o cerere de indreptarea eroare materiala pe care acesta o va respinge urmand ca d-vs sa va adresati instantei cu plangere impotriva acestei respingeri, urmand ca instanta (indirect) sa stabileasca regimul juridic al bunului.

Atentie, trebuie sa solicitati notarului sa rectifice sau sa completeze contractul cu o fraza de genul " bunul primit in schimbul ..... este dobandit in regim de bun propriu de catre... in conformitate cu art/31 lit. e Codul Familiei."

D-vs vorbeati despre facptul ca ati solicitat sa-l scoata din contract pe sotul d-vs. Dar nu uitati ca s-a dat o suma de bani si in mod corect notarul l-a inclus si pe acesta in act care in cel mai fericit caz aare un drept de creanta, dar probabil nu a avut in vedere si precizarea in mod expres a mentiunii ca bunul se dobandeste in conditiile art.3
1 lit.e.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota mostenire freeanifer freeanifer Atit eu cit si sotia suntem mostenitorii unici ai cite unui apartament. Ce cota din apartament mostenim fiecare , din apartamentele descries , avind in vedere ... (vezi toată discuția)
Succesiune opinii diferite ? ContSters24701 ContSters24701 Nu sunt de specialitate juridica , asa ca voi face apel la bunavointa Dvs. Speta este urmatoarea: X se casatoreste , are doi baieti , sotia moare.Nu face ... (vezi toată discuția)
Testament Victoria Carmen Victoria Carmen Bună ziua unchiul meu a avut o garsonieră inainte de a se căsători. Să căsătorit cu o femeie în acest timp au facut schimb de garsonieră cu un ... (vezi toată discuția)