avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Lipsa medierii si judecata cauzei
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Lipsa medierii si judecata cauzei

In conditiile in care partile se prezinta la informarea cu privire la avantajele medierii dar nici una dintre ele nu platesc onorariul mediatoriului inseamna ca procedura prealabila este respectata.

Daca una din parti este de acord sa plateasca medierea dar nu este de acord sa plateasca onorariul mediatorului pentru cealalta parte se considera ca procedura prealabila este indeplinita pentru a se putea sesiza instanta de judecata chiar daca refuza plata onorariului mediatorului.

Exista obiectii si alte opinii pe acest aspect?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:52, 31 Martie 2014
daca in urma medierii partile au decis sa intre in mediere, dar nu s-au inteles cu mediatorul in privinta cuantumului onorariului ori a modului/persoanei de plata, rpocedura de informare a a vuta loc, si este indeplinita.

Refuzul platii onorariului este intr-un fel refuzul medierii. "Stiti domnule mediator, vreau mediere, dar nu va platesc". Unii voaleaza refuzul medierii prin refuzul onorariului, motivand ca fiind prea mare onorariu pe mediere. Fiind mai multe parti, la un caz, la cel care refuza asa, i-am zis ca ii pot da termen de plata 30 de zile. Si apoi a zis ca nu, ca ba, ca nu stiu, si mi-am dat seama ca omul de fapt nu vroia mediere, nu era vorba de onorariu.

Sedinta de informare se termina cand partile au luat act de mediere, de proceduri, de drepturile lor, de avantaje, si decid, ori imediat dupa sedinta, ori alta data, daca vor media cazul lor si sunt de acord cu onorariul mediatorului. Am avut clienti care au refuzat pe moment medierea, dar ulterior -chiar si peste cateva luni- au revenit si am intrat direct in mediere.

Probabil ca va referiti la onorariul pentru procedura de mediere, caci pentru informare nu se poate percepe onorariu. Intr-adevar, daca partile au participat amandoua la informare si li s-a eliberat certificatul care atesta acest lucru, procedura este indeplinita. Probabil li s-au adus la cunostinta toate informatiile legate de mediere.

Imposibilitatea de a ajunge la un acord privind plata onorariului mediatorului (care oricum s-ar plati in baza unui contract de mediere semnat de acesta cu partile) face ca medierea sa nu poata avea loc, insa informarea s-a facut, deci nu este nicio problema. Se va atasa cererii de chemare in judecata certificatul de informare.

Ma deruteaza putin faptul ca vorbiti despre "plata medierii" si "onorariul mediatorului" ca despre doua lucruri diferite. Am inteles eu ceva gresit?
@avocat_lascoschi@yahoo.com

In conditiile in care partile se prezinta la informarea cu privire la avantajele medierii dar nici una dintre ele nu platesc onorariul mediatoriului inseamna ca procedura prealabila este respectata.


Nu se percepe onorariu in aceasta situatie. Eventual, daca e cazul, se poate percepe un tarif printr-un contract de pregatire a medierii.
De obicei daca se prezinta ambele parti la sedinta de informare, atunci nu se achita nimic.

Daca una din parti este de acord sa plateasca medierea dar nu este de acord sa plateasca onorariul mediatorului pentru cealalta parte se considera ca procedura prealabila este indeplinita pentru a se putea sesiza instanta de judecata chiar daca refuza plata onorariului mediatorului.


Contractul de mediere se incheie intre mediator, pe de o parte, si reclamant si parat (sau solicitant si invitat), pe de cealalta parte. Prin contract se stabileste cuantumul si modul de plata a onorariului mediatorului. Daca nu se inteleg nu se semneaza contractul de mediere, si deci nu se mediaza.
In aceasta situatie partilor li se va elibera certificatul de informare, document suficient pentru a putea fi sesizata instanta, iar procedura considerata ca indeplinita.
Ideea era ca daca se face informarea dar reclamantul nu vrea sa faca medierea instanta ar considera ca medierea ar fi obligatorie?
Adica nu vrea sa plateasca medierea ca nu exista nicio sansa sa reuseasca medierea.
Medierea nu este obligatorie ci doar informarea...

Exista cazuri in care in mod sigur partile nu se inteleg.

Spre exemplu, reclamantul vrea ceva iar viitorul parat nu va da nimic in mod evident fara o hotarare judecatoreasca contestand in mod evident drepturile reclamantul ca si cum nu ar exista.
Medierea nu este obligatorie, ci doar parcurgerea procedurii de informare.
Conform art.227 din Codul de procedura Civila, in cazul in care reclamantul a incercat solutionarea conflictului prin mediere, inainte de depunerea actiunii/cererii de chemare in judecata, dovada fiind certificatul de informare (adica si cealalta parte a fost prezenta si informata) judecatorul chiar daca constata ca speta poate fi mediata, nu mai poate recomanda medierea.

In schimb, daca reclamantul prezinta instantei doar procesul-verbal de informare (cealalta parte nu a acceptat invitatia la informare), si instanta considera necesar, atunci poate recomanda partilor sa recurga la mediere.

Alte discuții în legătură

Semnatura sau nu - pe pv /mediere ? oanaportar oanaportar Anagajatorul si angajatul - au participat la o mediere, intr-un litigiu de munca. Partile nu au ajuns la o intelegere, refuzand din start ... (vezi toată discuția)
Onorariu contract premediere DanyD DanyD Dupa modificarea Legii nr. 192/2006 privind medierea (modificari din anul 2013), este legal ca mediatorul sa perceapa onorariu pentru pentru premediere? Daca ... (vezi toată discuția)
Modalitati achitare onorariu mediator irumes irumes In cazul solicitarii unei medieri cine plateste onorariul mediatorului, solicitantul sau partea cealalta implicata in conflict....sau se plateste ... (vezi toată discuția)