Stimaţi forumişti, doresc opinii cu privire la "Legea penală mai favorabilă...", prevăzută pentru aplicare, în N.C.P.
Am nelămuriri în ceea ce priveşte partea care are interesul să invoce această"lege penală mai favorabilă".
În speţă: într-o plângere penală, formulată în 2006, împotriva unui funcţionar al statului, pentru abuz în serviciu, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave, s-a ajuns abia în 2014, în etapa plângerii împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale- art.278 indice 1 CPP, după întrarea în vigoare a NCP. Fapta penală, a fost săvârşită în 2004. Erorile şi îngăduinţa procurorilor care au anchetat cazul, sunt demne de toată lauda!
Acum, în faţa instanţei de judecată:
1.ce înseamnă pentru petent, nu pentru făptuitor, legea penală mai favorabilă?
cea din VCP, în care, fapta se prescrie în 15 ani şi pe care a invocat-o în plângere?
2.ce se întâmplă cu prejudiciul suficient de mare, înregistrat de petent?
3.se poate întoarce petentul împotriva statului român, pentru tergiversarea anchetei şi împiedicarea înfăptuirii justiţiei, prin tragerea la răspundere a învinuitului?
Mulţumesc!
De legea penala favorabila beneficiaza doar functionarul impotriva caruia ati facut plangere.
Trebuie sa va grabiti si sa faceti plangere impotriva actelor procurorului,
Daca nu ati depasit termenul mai aveti sanse sa ajungeti in instanta si sa aratati toate lucrurile de care sunteti nemultumit si de ce ar trebui trimis in judecata faptuitorul
Cu privire la prejudiciu.. puteti declansa un proces civil, insa timpul este in dezavantajul dumneavoastra. Au trecut 10 ani...dar inca mai aveti cateva sanse sa vi se faca dreptaate
În faţa "legii penale mai favorabile", nu prevalează interesul comunitar, din dreptul comunitar**?
Cum înteresul petentului - din plângerea împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale - este strâns unit de interesul comunitar, iar de realizarea interesului comunitar, depinde interesul petentului *, nu consideraţi că trebuie aplicat de instanţa penală, dreptul penal al Comunităţii Europene - în prezent Uniunea Europeană, chiar înaintea dreptului naţional ?
Cum poate dispune instanţa penală, din România, la această cerere, în opoziţie la "legea penală mai favorabilă"?
* este vorba de atingerea interesului financiar al Comunităţii Europene - C.E.- în prezent Uniunea Europeană - U.E., prin nerealizarea tuturor obligaţiilor contractuale, dintr-un contract stabilit în Franţa, de stipulaţie internaţională, de investiţii mutuale, în economia celor 15 state comunitare, (în anul 2000). În acest contract, "Petentul" din plângerea penală, este Promitent, iar C.E./U.E., este Terţ Beneficiar Identificat. C.E./U.E. trebuia să primească, anual, sume variabile, din dobânzi ce trebuiau să rezulte din plasamente financiare acordabile în fiecare stat comunitar, numai de către Promitent. Pe de altă parte, din dobânda anuală, Promitentul/"Petentul", trebuia să-şi primească salariul lunar/anual, din dobânzile fiecărui împrumut realizat.
Contractul este pe termen lung, până în 2030, cu degajare de dobândă anuală, din fiecare împrumut naţional, cu divizare a acestei dobânzi, pentru : O.N.U., C.E./U.E., investitori, Stipulant şi Promitent.
**Regulamentul nr.2988 al Consiliului Uniunii Europene din 18 decembrie 1995, privind protecţia intereselor financiare ale Comunităţilor Europene