avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara; autoritate parinteasca; schimbare ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara; autoritate parinteasca; schimbare nume copil

Buna ziua !!! As dori cateva informatii referitoare la pensia alimentara si nu numai , respectiv eu si tatal copilului ne-am despartit, nefiind legitim casatoriti , copilul este pe numele lui . La momentul emiterii certificatului de nastere tatal a semnat pe acele documente de la primarie cum ca este de acord ca domiciliul copillului sa fie la adresa mea. Ulterior ne-am despartit.....copilul fiind in totalitate in grija si responsabilitatea mea. Mentionez ca eu primesc indemnizatia de crestere a copilului pe contul sau,, fiind imputernicita si mandatata pe contul de lei, banca mi-a emis si un card personalizat pe numele meu. Timp de cateva luni , de la nasterea copilului tatal a primit salariul de la firma unde era angajat in acel moment pe acelasi cont de lei , iar dupa ce si-a incheiat activitatea la firma respectiva ,,,, nu a mai primit nici un ban , spunandu-mi ca momentan nu are cu ce sa ma ajute in cresterea si educarea copilului dar o sa ma ajute cand o sa se angajeze, in schimb acest copil nu poate manca doar cand tatal sau are un serviciu si respectiv un salariu. Mai precizez ca eu nu stau la adresa din buletin , am inchiriat un apartament insa fara forme legale si nici nu se poate pe viitor sa intocmesc vreun act cu propietarul .....As vrea sa mai precizez ca tatal isi desfasoara activitatea in afara tarii, primind diurna pentru zilele lucrate si un salariu de baza in tara. As vrea sa stiu cum stau lucrurile cu pensia alimentara in conditiile prezentate mai sus si daca exista posibilitatea sa il decad din drepturile parintesti, sa obtin custodie totala si bineinteles sa solicit in instanta trecerea copilului pe numele meu de fata. El a locuit din totdeauna cu parintii lui, si-a desfasurat intotdeauna activitatea in afara tarii , adica mereu a venit si a plecat . Are vreo sansa sa imi ia copilul? Copilul este foarte bine ingrijit, se poate dovedi cu acte medicale si are varsta de 6 luni . La adresa mea din buletin nu pot locui deoarece este o garsoniera unde mai stau si mama si bunica si am ales varianta inchirierii unui apartament deoarece vreau sa ii ofer copilului anumite conditii.
Cel mai recent răspuns: kyrakyra_65 , utilizator 15:59, 3 Aprilie 2014
Nu il puteti decade din drepturile parintesti si nu puteti avea custodie exclusiva doar pt faptul ca nu plateste pensia de intretinere minorului.

Pt a beneficia de pensie, va trebui sa introduceti actiune la judecatoria de la domiciliul minorului, sa indicati locul de munca al tatalui si in functie de adeverinta de salariu+ alte sporuri etc instanta il va obliga la plata a 1/3 din acestea cu titlu de pensie pt minor.
Dumneavoasta aveti posibilitatea sa il actionati in judecata pe tatal copilului pt. stabilirea si plata pensiei alimentare.
Trebuie sa aveti o hotarare judecatoreasca pt. ca angajatorul tatalui sa indisponibilizeze sumele datorate.
Cat despre decaderea din drepturile parintesti, nu cred ca poate fi vorba, acest fapt se dispune in situatii execeptionale de abuz sau violenta si se produce la initiativa Autoritatii tutulare.
Puteti incerca sa il actionati in judecata si sa cereti ca instanta sa va acorde numai dvoastra execitarea autoritatii parintesti precum si stabilirea domiciliului minorului la locuinta dvoastra, alaturi de stabilirea contributiei banesti la cresterea copilului.
Chiar daca nu aveti un contract de inchiriere pt. locuinta, atata timp cat faceti dovada ca locuiti acolo, iar copilul are conditii bune de trai, nu cred ca trebuie sa va faceti probleme. Se va face o ancheta sociala, evident, insa ca sa va pierdeti copilului este nevoie de mai mult de atat, iar in primul rand este nevoie ca tatal sa va dea in judecata cu acest scop.


Ultima modificare: Duminică, 30 Martie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cristinalexia, ce inseamna pentru tine "trecerea copilului pe numele tau" ?
Se stabileste pensia alimentara la 1/3 ? Din cate m-am documentat era vorba de 1/4,,,, Ma intereseaza daca la calculul pensiei alimentare se poate lua in considerare si diurna ?...... Si referitor la trecerea copilului pe numele meu , ei bine,,,,,mi-as dori foarte mult sa imi poarte numele , pentru ca mi se pare frustrant ca acest copil sa-i poarte numele desi nu merita !!!!!!
Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.(art. 529 C civ.).

La calculul acesteia sunt luate in considerare toate veniturile tatalui.

Legat de schimbarea numelui, tatal trebuie sa fie de acord.

Luati legatura cu un avocat, in vederea lamuririi si detalierii situatiei.


Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui copilului din afara căsătoriei Laurapopescu56 Laurapopescu56 Am o fetita de un an si 6 luni a rezultat in urma unei relatii neoficial. La naștere fata a fost trecuta pe numele lui. Ne-am despărțit cand fata avea 10 ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa il decad din drepturi pe tatal copilului meu? Catalina12345678 Catalina12345678 Traiesc in concubinaj cu tatal fetitei mele.El a recunoscut-o pe fetita.dar as vrea sa stiu daca ma despart de el as putea sa il decad din drepturi si sa trec ... (vezi toată discuția)
Ce as putea sa fac? andra_30_tm andra_30_tm Buna, Sunt divortata de 12 ani ,si am un baiat de 13 ani ,si asi dorii sa il trec pe numele meu de fata. Tatal baiatului nu imi plateste pensie alimentara ... (vezi toată discuția)