avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatii respinse, permisul nu a fost predat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatii respinse, permisul nu a fost predat

Buna seara,
Mi-a fost luat permisul de 2 ori in aceeasi zi si am facut contestatie la ambele decizii.
Ambele contestatii au fost respinse si nu am stiut ca trebuie sa predau permisul dupa 15 zile, credeam ca trebuie sa primesc o instiintare acasa sa il predau.

Problema e ca nu stiu pe cat timp mai am suspendat permisul.

Prima contestatie a fost respinsa in Septembrie 2013:
"Tip solutie: Respinge plângerea
Solutia pe scurt: respinge plângerea
Document: Hotarâre 11058/2013 09.09.2013"

A doua contestatia a fost respinsa in Decembrie 2013:
"Tip solutie: Respinge plângerea
Solutia pe scurt: Respinge, ca tardiv formulată, plângerea formulată de petentul B.A.A.
Document: Hotarâre 15813/2013 04.12.2013"

Aceste informatii le-am luat de pe portalul judecatoriei.
Am primit si instiintare scrisa acasa, numai ca dupa aproximativ o luna.

Permisul mi-a fost suspendat pentru 1 luna la prima abatere si inca 1 luna la a doua abatere.
Vreau sa mentionez ca nu am facut apel la deciziile judecatoresti.

Intrebarile mele sunt:
1. Permisul a fost oficial suspendat dupa data care apare mai sus, cea care apare si pe portalul judecatoriei sau dupa ce am primit acasa instiintarea scrisa? Sau dupa cele 30 de zile in care puteam face apel?
2. Prima contestatie a fost respinsa in Noiembrie iar eu in Ianuarie am luat o amenda si din cate stiu mi-a fost verificat si permisul - nu a fost nici o problema. Nu ar fi trebuit sa fie suspendat in Ianuarie?
3. Nu trebuia sa imi vina acasa vreo instiintare sa predau permisul?
4. Pana la urma am permisul suspendat? Pana cand, tinand cont de data pe care contestatiile au fost respinse?

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: mihaimarianbou , utilizator 22:45, 8 Iulie 2014
Perioada de suspendare incepe din momentul predarii permisului. Pentru ca nu l-ati predat in termen de 15 zile de la pronuntare veti primi 30 de zile suplimentare. Pentru fiecare contestatie.

In total 4 luni din momentul predarii permisului la politie.

Nu trebuia sa va trimita politia instiintare deoarece aveati obligatia predarii permisului conform art. 118 alin. (4)

De astfel asa scrie si in adeverinta aceea prin care vi s-a restituit permisul cu certificatul de grefa si ati semnat ptr primirea permisului.

Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Ceea ce nu inteleg este Perioada de suspendare incepe din momentul predarii permisului.

Asta inseamna ca cele 4 luni de suspendare nu au inceput inca?
Din cate am citit nu este obligatoriu sa predai permisul. Daca nu vrei sa il predai nu o faci, dar mai stai pe 'tusa' inca 30 de zile.
Daca permisul nu se preda exista pobilitatea ca acesta sa ramana in baza de date a politiei ca suspendat.

Cine este surprins in trafic conducand cu permisul suspendat risca dosar penal, pana la clarificarea situatiei se intocmeste dosarul penal si apoi va trebuie ca procurorul sa de o solutie de NUP.

Atat timp cat permisul se afla in posesia conducatorului auto nu se poate considera ca perioada de suspendare a fost efectuata.

Care mai este efectul sanctiunii complementare de suspendare daca permisul se afla asupra conducatorului auto?

Conducatorul auto se poate duce cu masina zilnic pana la piata care este in apropiere, are vreun efect, nu are, daca permisul este la politie atunci nu se va mai urca in masina.

In mod normal perioada de suspendare incepe din momentul operarii in baza de date a politiei si se termina in momentul restituirii permisului si operarea in baza de date a incetarii perioadei de suspendare.

Conducatorul auto nu poate demonstra in niciun fel ca atat timp cat a avut permisul de conducere in posesie nu a condus un metru.

Unde ati citit ca nu este obligatoriu sa predai permisul?

In art. 118 alin. (4) este prevazuta obligatia predarii permisului de conducere:

(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere. –

Nu este prevazut "se poate prezenta pentru a preda permisul de conducere".

art. 209 - hg191
(3) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule opereaza în ziua urmatoare celei în care a fost predat permisul de conducere sau, dupa caz, a expirat termenul de predare a acestuia.

"sau a expirat termenul de predare a acestuia", adica ne aflam in situatia in care conducatorul auto nu a predat permisul ptr ca nu a vrut sau ca nu a stiut cand s-a pronuntat instanta de judecata.

Se poate considera ca aceste cazuri nu intra sub incidenta alin. (5) deoarece justificarea ca "nu am stiut" sau "nu am vrut" nu sunt justificari ci eludari ale legii.

O justificare a nepredarii in timp a permisului poate fi faptul ca contravenientul nu se afla in tara sau era in spital, astfel scapand de cele 30 de zile suplimentare.

Pana la urma este discutabila predarea sau nepredarea permisului, fiecare o face pe riscul lui.
Personal eu nu am stiut ca trebuie sa il predau.
Exista vreo sansa sa se ia in calcul si perioada care a trecut deja din suspendare chiar daca nu am avut permisul? Vreau sa mentionez ca nu am condus pana in Ianuarie cand am luat acea amenda (nu am avut ce sa conduc).
De asemea, este posibil ca permisul meu inca sa apara ca fiind valid?

Intr-un topic mai vechi un membru spunea:

mihaialx a scris:

Buna seara tuturor,

Revin cu o informatie asupra problemei dezbatute, in legatura cu nepredarea permisului.
Mie acum dupa 6 luni de cand decizia e definitiva, mi-a venit acasa o "dispozitie" prin care sunt instiintat ca incepand cu data de 2 dec permisul va fi automat suspendat pentru 3 luni la care se adauga o luna.

Acum eu am inteles din acea dispozitie poate fi atacata la sectia de contencios a tribunalului respectiv.

A mai trecut cineva prin asta? Stiti cum ar trebui redactata acea contestatie (sau nu stiu cum sa ii spun)?

cu multumiri

Este acest lucru posibil?

Multumesc
Faptul ca "nu ati stiut" nu este o justificare.
In calitate de conducator auto se presupune ca aveti cunostinta despre prevederile codului rutier.
In plus, pe acea adeverinta pe care ati semnat cand v-a fost restituit permisul scrie ca 'am luat la cunostinta despre prevederile art. 118, alin. (4) si (5), bla, bla, bla"

De asemenea, daca nu ati condus ptr ca nu ati avut ce nu este o justificare.

Exista posbilitatea ca permisul sa apara valid deoarece nu l-ati predat, acest lucru nu il veti afla decat de la politia rutiera daca veti merge sa solcitiati clarificari cu privire la situatia permisului dvs..

Judecatoria ar trebui sa comunice hotararea instantei ambelor parti iar politia nu va trimite instiintare de predare a permisului deoarece predarea acestuia este in obligatia conducatorului auto si in plus conducatorul auto a semnat despre luarea la cunostinta a prevederilor art. 118 alin. 4 si 5.. prin urmare politia este acoperita din punct de vedere legal, conudcatorul auto nu poate afirma ca "nu am stiut".

Politia trimite instiintare doar atunci cand se acumuleaza 15 pct de penalizare sau cand conducatorul auto se duce personal si preda permisul, il instiinteaza despre perioada de suspendare, atatea zile incepand cu data de iar daca va conduce va suporta rigorile legii.

Numai politia va poate lamuri cu privire la validitatea permisului.
Dati un telefon si intrebati despre permis dvs. sau mergeti pur si simplu la ghiseu , prin telefon nu veti primi prea multe informatii si veti chemat la sediul politiei rutiere.

Alte discuții în legătură

Suspendare permis dosar din 2011 puslic puslic Am primit azi un plic cum ca in 5 zile trebuie sa predau permisul la politie. Fiind suspendat 90 de zile, plus inca 30. S-a dispus asta printr-o sentinta ... (vezi toată discuția)
Suspendare dupa contestatie the_power_25xxxx the_power_25xxxx in data de 21/09/2009 mi-a fost retinut permisul pentru depasirea vitezei legale. am facut contestatie si mi-am recuperat permisul in baza certificatului de ... (vezi toată discuția)
Prelungire perioada suspendare cu inca 30 zile contravenientu contravenientu Buna dimineata, Am depus in martie 2013 o contestatie a unui proces verbal, fond pierdut. A pel pierdut la data de 22 noiembrie. Hotararea s-a comunicat ... (vezi toată discuția)