avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Stramutare proces - conditii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Stramutare proces - conditii

Buna ziua,
miercuri, 2 aprilie, am o contestatie in anulare la Curtea de Apel.
din cate inteleg, contestatia va fi judecata de aceiasi judecatori pe care i-am avut si in recurs.
mie, cel putin, nu mi se pare in regula ca un complet sa analizeze o contestatie la propria sentinta.

in conditiile in care acest lucru chiar se va intampla, as putea face o cerere de stramutare a judecatii maine, luni, in asa fel incat miercuri sa pot prezenta instantei aceasta cerere si sa obtin un alt termen?
Multumesc...
Cel mai recent răspuns: tusu , utilizator 14:47, 30 Martie 2014
Nu este absurd, pentru că nu judecă ceea ce au pronunţat în recurs. Contestaţia în anulare este o cale extraordinară de atac care se exercită numai pentru motivele strict şi limitativ prevăzute de Cod, iar asta înseamnă că într-o contestaţie în anulare nu avem, cel puţin la nivel teoretic, motive care să aibă legătură cu fondul cauzei.

În speţă se aplică vechiul Cod de procedură civilă, iar instanţa de recurs, modificând în parte hotărârea, a rejudecat în fond. În anul 2007, Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au pronunţat o decizie într-un recurs în interesul legii prin care au stabilit că judecătorul care soluţionează fondul cauzei nu devine incompatibil să soluţioneze cererea de revizuire sau contestaţia în anulare. Decizia este obligatorie pentru instanţe şi o puteţi citi accesând link-ul de mai jos. După cum veţi vedea, în decizie există şi o nuanţă în privinţa recuzării, însă nu pentru motive de incompatibiltate.
Aşa fiind, concluzia ce se impune este aceea că judecătorul care a făcut parte din completul care a judecat fondul cauzei nu devine incompatibil să soluţioneze cererea de revizuire sau contestaţia în anulare, ceea ce nu exclude însă posibilitatea ca, în funcţie de motivul pe care se întemeiază calea extraordinară de atac şi de circumstanţele concrete ale cauzei, să existe un temei pentru abţinerea ori recuzarea judecătorului, care, în actuala reglementare, constituie impedimente legale diferite de acela al incompatibilităţii.

[ link extern ]

Decizia se referă la "judecătorul care soluţionează fondul cauzei", însă părerea mea este că se aplică şi în speţa dvs. Pe de altă parte, am găsit acum practică judiciară care vă permite, în funcţie de motivele contestaţiei în anulare şi de situaţia de fapt, să recuzaţi judecătorul. Din păcate, am această practică pe suport de hârtie. De exemplu, Curtea de Apel Suceava a reţinut că nu există incompatibilitate pentru judecătorii care verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 317 şi 318 Cod procedură civilă. Însă, dacă aceste condiţii sunt îndeplinite iar instanţa admite contestaţia şi fixează termen pentru rejudecarea recursului, judecătorii care au participat iniţial la judecata recursului nu mai pot face parte din completul de judecată (C.A. Suceava, încheierea din 19 februarie 1998). Discutaţi cu un jurist, cu actele în faţă, să vă spună dacă este ceva de făcut. Discuţia pe un forum este limitată.
Aveti dreptate, discutia e ampla. Din pacate, sansele unei contestatii in anulare sunt si asa foarte limitate. Va multumesc foarte mult pentru documentare si amabilitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atributiile sau rolul completelor de permanenta FRD FRD In cazul in care exista o cerere de abtinere a 2 membrii din completul de judecata cine va judeca cererea de abtinere? Cum se va proceda dosarul se va inainta ... (vezi toată discuția)
Schimbat judecator stelistul 11 stelistul 11 buna seara, am un dosar , litigiu de munca si as vrea sa schimb judecatorul pentru ca tot acesta mi-a respins un dosar, cum pot face??? (vezi toată discuția)
Recuzare judecator nitmar nitmar Am castigat fondul si am pierdut recursul la o plangere contraventionala. Am facut cerere de reexaminare.La termen ma trezesc ca face parte din instanta unul ... (vezi toată discuția)