avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Taxe asociati intr-un SRL
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Taxe asociati intr-un SRL

1. Un SRL poate opta pentru 3% pe venit sau 16% pe profit la infiintare?

2. Trebuie ca SRL-ul sa aiba minim un angajat? Sau poate opera ca entitate avand doar asociatii?

3. Ce taxe obligatorii datoreaza asociatii unui SRL? Ma refer la contributii sanatate, pensie, somaj, pentru asociati, NU angajati.
Mihai223 a scris:


1. Un SRL poate opta pentru 3% pe venit sau 16% pe profit la infiintare?

[...]


In Codul fiscal avem referitor la microintreprinderi:



ART. 112^2 Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii

(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este obligatoriu.

[...]

(4) O persoană juridică română care este nou-înfiinţată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţia prevăzută la art. 112^1 lit. d) este îndeplinită la data înregistrării la registrul comerţului.

(4^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), persoana juridică română nou-înfiinţată care, începând cu data înregistrării în registrul comerţului, intenţionează să desfăşoare activităţile prevăzute la alin. (6) nu intră sub incidenţa prezentului titlu.

(4^2) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), persoana juridică română nou-înfiinţată care, la data înregistrării în registrul comerţului, are subscris un capital social reprezentând cel puţin echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro poate opta să aplice prevederile titlului II. Opţiunea este definitivă, cu condiţia menţinerii valorii capitalului social de la data înregistrării, pentru întreaga perioadă de existenţă a persoanei juridice respective. În cazul în care această condiţie nu este respectată, persoana juridică aplică prevederile prezentului titlu, începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea reprezentând echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro de la data înregistrării, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 112^1. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în lei pentru suma de 25.000 euro este cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României la data înregistrării persoanei juridice.ART. 112^2 Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii



Deci, sunteti obligati sa va inregistrati ca microintreprindere daca aveti capital social mai mic de 25.000 euro.

Mihai223 a scris:


[...]

2. Trebuie ca SRL-ul sa aiba minim un angajat? Sau poate opera ca entitate avand doar asociatii?

[...]


Clauza referitoare la salariati a fost eliminata.

Mihai223 a scris:



[...]

3. Ce taxe obligatorii datoreaza asociatii unui SRL? Ma refer la contributii sanatate, pensie, somaj, pentru asociati, NU angajati.



Asociatii trebuie sa plateasca:

- 16% impozit pe veniturile repartizate ca dividende;
- 5,5% C.A.S.S. pe veniturile repartizate ca dividende, dar nu mai putin decat cea aferenta salariului minim (acum este 5,5% x 850 = 47 lei);
- 31,3% C.A.S. pentru un venit stabilit de asociat fara legatura cu dividendele dar nu mai mic de 35% din salariul mediu (acum este 31,3% x 35% x 2298 = 252 lei) Totusi, puteti opta sa nu platiti C.A.S. daca dividendele repartizate intr-un an sunt mai mici decat 4 x salariul mediu (acum este 4 x 2298 = 9192 lei).
CASS si CAS pentru veniturile din dividende... asa e? ( e prima data cand aud despre aceasta interpretare)
1. Microintreprindere, dar ce fel de impozitare? 3% venit sau 16% pe profit?

2. Deci un SRL nou infiintat poate incepe sa activeze fara sa aiba salariati

3. Inteleg un 16% din valoare dividende + un 5,5% CASS din valoare dividende? + 31.3% CAS pt un venit de [minim 35% din salariul mediu]??

Atunci intreb, cand SRL este nou infiintata, cum se poate vorbi despre dividende? Si cum se platesc aceste taxe: lunar, trimmestrial, anual, in avans, sau la final, cu declaratie rectificativa?

Incerc sa-mi clarific tabloul asta...
Aveti dreptate. A fost o gresala a mea.

Pentru dividende nu se plateste decat 16% impozit.
Ultima modificare: Duminică, 30 Martie 2014
Iulian MANEA, Contabil
Deci inteleg ca asociatii unui SRL nou infiintat NU datoreaza CAS si CASS?

Si nu am inteles nici daca SRL poate alege 3% venit sau 16% profit, chiar daca am inteles ca este obligatoriu "microintreprindere".

Ce inseamna microintreprindere din punct de vedere al taxelor pe venit/profit?

Alte discuții în legătură

Plata cass-ului pentru dividende eficienthr eficienthr Am un SRL la care sunt unicul asociat. Pana acum nu am stiu ca pot avea si calitatea de salariat in cadrul firmei mele. Eu, ca persoana fizica, am incheiat cu ... (vezi toată discuția)
Asociat unic -venituri din dividende yme yme Buna ziua, Asociatul unic cu venituri doar din dividende ,este obligat la plata CASS, Multumesc, (vezi toată discuția)
Impozit imobil pentru firma inchisa user007 user007 Buna seara, am o intrebare legat de un imobil cumparat pe SRL. Dupa inchiderea voita a societatii fara datorii de catre asociati, va trebui platit un ... (vezi toată discuția)