avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită intrebare
Discuție deschisă în Executare silită

intrebare

de ce ar fi tardiva contestatia la executare desi s-a facut inlauntrul termenului de 15 zile cerut de art 401 cod pr.civ daca titlul executor este o sentinta civila comunicata cu aprox.3 sapt inainte de inceperea executarii silite, rap la art 401 lit.a)?
Cel mai recent răspuns: Eugen Huruba , Executor judecatoresc 21:16, 6 Mai 2009
Eu apreciez ca nu este tardiva contestatia la executare atata timp cat ea a fost promovata inlauntrul termenului de 15 zile de la data cand, conform literei a- contestatorul a luat cunostinta de actul de executare pe care-l contesta sau de refuzul de a indeplini un act de executare.
Astfel, daca sentinta judecatoreasca a fost comunicata cu aproximativ 3 saptamani inainte, iar executarea s-a inceput acum, contestatorul are 15 zile de la data cand s-a pornit executarea si nu de la data cand i-a fost comunicata sentinta.
Sper sa nu se faca confuzia insa intre data comunicarii sentintei de judecata de catre instanta de judecata si data notificarii emise de catre executorul judecatoresc, la care era atasat titlul executoriu.Pentru ca in cel din urma caz, data formularii contestatiei este data primirii acestei notificari insotita de titlul executoriu.
Cu stima,
av. M.Hornea
adriana.georgiu a scris:

de ce ar fi tardiva contestatia la executare desi s-a facut inlauntrul termenului de 15 zile cerut de art 401 cod pr.civ daca titlul executor este o sentinta civila comunicata cu aprox.3 sapt inainte de inceperea executarii silite, rap la art 401 lit.a)?


Cine spune ca e tardiva ?
Contestatia nu este tardiv intodusa.
Subscriu la cele scrise de colega Alina.
Trebuie stabilit clar cine a facut comunicarea hotararii.
1. Hotararea instantei de fond se comunica de catre aceasta partilor pentru a da posibilitatea acestora de a apela la caile de atac. Unele hotarari pronuntate de instanta de fond sunt executorii de drept si numai acelea pot fi puse in executare anterior solutionarii unei cai de atac.
2. Hotararea instantei de fond atacata cu apel se solutioneaza si se comunica partilor de catre instanta in vederea exercitarii dreptului de a ataca hotararea cu recurs.
3. Hotararea instantei de apel atacata cu recurs se solutioneaza si NU SE MAI COMUNICA PARTILOR. Aceasta, dupa redactare, se poate investi cu formula executorie numai de catre creditor, la cererea acestuia.
Cu hotararea investita cu formula executorie, creditorul merge la executor si solicita executarea silita a debitorului.
Executorul va trimite o somatie debitorului la care anexeaza titlul executoriu, dupa ce - in prezent - obtine incuviintarea executarii silite din partea instantei de judecata.
Numai hotararile definitve si irevocabile pot fi puse in executare silita cu exceptia celor executorii de drept.
Eu cred ca, in speta, comunicarea hotararii irevocabile vi s-a facut de catre executor, nefiind in prezenta unei hotarari executorii de drept, astfel ca termenul de 15 zile curgea de la data comunicarii somatiei executorului, ulterior orice contestatie la executare fiind considerata tardiva. ;)
Inteleg ca suntem cu totii de acord. Nu putem discuta despre tardivitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apel sau recurs?! corinabaluta corinabaluta impotriva unei hotarari privind contrestatia la executare si poprire pronuntata de judecatorie, se face apel sau recurs la tribunal? judecatoria a dat ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare galati galati buna ziua, am o rugaminte, imi puteti spune va rog cand trebuia formulata o contestatie in anulare prima data cand s-a primit somatia sau se poate si ... (vezi toată discuția)
Termen pt contestatia la executare alexandra.a1404 alexandra.a1404 Caz: Se face executarea unor drepturi pe baza unei hotariri judecatoresti definitive, fara a se trimite somatie la sediul firmei. Societatea afla de aceasta ... (vezi toată discuția)