Buna ziua, am si eu urmatoarea nelamurire: pentru ca tatal sa poata beneficia de 1 luna de CIC, acesta trebuie sa fi obtinut venituri in ultimele 12 luni de dinainte de nasterea copilului. Ce inseamna mai exact 12 luni?
De ex. daca bebe s-a nascut pe 29 iulie si tatal s-a angajat pe 5 august, luna aug se ia in calcul?
Daca nu, considerandu-se ca nu au fost indeplinite conditiile, mai este necesar sa depuna formular prin care sa anunte ca nu solicita sa stea o luna in CIC?
Daca mi-as suspenda activitatea pfa-ului cu data de 31 mai 2014 si eu as naste in 15 mai 2014, avand venituri in acea luna pana la data nasterii copilului, se ia in calcul si luna mai in acordarea CCC?
1. Indemnizatia pentru CCC se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 3
...
(6) Pentru luna nasterii copilului se iau in calcul veniturile cuvenite pentru acea luna, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana daca ar fi lucrat in toata luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizatia de maternitate.
3. Din ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Cum se stabileşte venitul cuvenit în luna naşterii copilului?
Solutie:
Pentru luna naşterii copilului se iau în calcul, conform prevederilor art. 21 alin. (3) din Normele metodologice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, veniturile cuvenite pentru acea lună. Prin venituri cuvenite se înţelege venitul pe care l-ar fi primit persoana dacă ar fi lucrat în toată luna sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizaţia de maternitate.
Adeverinta ccc
ema2014
La rubrica cu veniturile realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului la primul rand luna nasterii copilului (sa presupunem ca data nasterii ... (vezi toată discuția)