avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Donatia si semnul de recunostinta pentru donatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Donatia si semnul de recunostinta pentru donatie

Va salut,

Vreau sa deschid o asociatie nonprofit in cadrul careia copii defavorizati sa construiasca jucarii si obiecte decorative, iar asociatia sa ii sprijine financiar prin donatii.
Mesajul de baza pe care asociatia il foloseste pentru a strange fonduri este acesta:
"Doneaza pentru acesti copii cat doresti, dar daca donezi suma X, iti oferim in semn de recunostinta o creatie realizata de copiii care activeaza in asociatie"

Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:
Este legal ca:
1. asociatia sa primeasca donatii
2. si in schimbul lor sa trimita donatorilor creatiile copiilor in semn de recunostinta
3. si sa nu platesc niciun impozit la stat (asa cum se plateste in cazul unei vanzari)?

Dilema mea este daca institutiile statului interpreteaza acest procedeu descris mai sus ca un act de vanzare pentru care trebuie platite impozitele aferente.
Bucuria mea ar fi ca statul sa nu-l interpreteze ca un act de vanzare si nici ca o activitate economica.

As vrea, daca este legal, ca aceasta sa fie modalitatea principala de strangere de fonduri pentru a fi redistribuite catre acesti copii.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Liciu , utilizator 20:37, 25 Septembrie 2014
Buna ziua,

Asociatia non-profit poate primi donatii daca in statutul sau acestea sunt nominalizate ca sursa de finantare.

Noul Cod Civil da o definitie contractului de donatie in art. 985 ”donatia este contractul prin care, cu intentia de a gratifica, o parte, numita donator, dispune irevocabil de un bun in favoarea celeilalte parti, denumita donator.”
In principiu, donatia creeaza obligatii doar in sarcina donatorului, motiv pentru care are caracteristicile unui contract unilateral.
NCC impune drept conditie de valabilitate, sub sanctiunea nulitatii absolute, incheierea contractului de donatie in forma a autentica.
Forma autentica a contractului este o masura de protectie a vointei donatorului, care dispune in mod actual si irevocabil de un drept in favoarea altei personane.
Donatia se poate incheia intre persoane prezente dar si intre persoane absente.
In ceea ce priveste donatiile facute persoanelor de drept privat, cu scop patrimonial, ori nepatrimonial, acestea se accepta de catre organele statutare, in raport cu competentele repartizate, fara nici o restrictie, in afara celei legate de concordanta donatiilor pirmite cu scopul si cu obiectul statutar.

Premiile, cadourile prin diferite recompense facute cu scopuri publicitare nu constituie donatii. Operele de binefacere au reguli special care exceed cadrul legal al donatiilor.

Cu stima,
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2014
legalmgm, utilizator
Multumesc pentru raspuns!

Imi spuneti va rog care sunt legile care reglementeaza operele de binefacere? Vreau sa ma documentez sa inteleg cum vede statul problema.

Multumesc frumos!
legalmgm a scris:

NCC impune drept conditie de valabilitate, sub sanctiunea nulitatii absolute, incheierea contractului de donatie in forma a autentica.


Daca valoarea e sub 25.000 lei si se face remiterea efectiva a bunului mobil corporeal donat, nu este necesara forma autentica a contractului, si pentru valabilitate nu e nevoie nici macar de forma scrisa, dar daca e implicata o persoana juridica ar trebui din motive de evidente patrimoniale sa existe forma scrisa....

* * *

Pe de alta parte, e legal sa se ofere donatorilor ceva "atentii" cat timp ele au valoare simbolica si e o evidenta disproportie majora intre donatia facuta de acestia si "cadoul" primit. Daca ei dau cate 200 lei si primesc in schimb un martisor valorand doi lei, ar trebui considerat in regula, se poate considera ca e o distribuire de material promotional. Daca insa ei dau cate 10 lei si primesc un martisor a carui valoare de piata ar fi de vreo 5-6 lei este in mod evident o simulatie neadmisa de lege, un act de evaziune fiscala, pentru ca mascheaza o vanzare.....
Multumesc pentru raspuns!

Atunci as face in urmatorul mod:
Sa pun un pret fix pentru fiecare jucarie/obiect decorativ, de exemplu 15 RON si sa pun urmatorul mesaj:
"Cumpara acest produs cu 15 RON (pretul fix de vanzare), dar poti oferi oricand mai mult printr-o donatie pentru a-i ajuta pe copii"

Scenariul ar fi acesta:
1. Intra o persoana pe site-ul ONG-ului
2. Alege produsul pe care il cumpara
3. Alege suma de bani pe care vrea sa o dea pentru produs (minim 15 RON); sa presupunem ca vrea sa dea 50 RON
4. Vireaza banii prin plata online cu cardul.

Va rog ajutati-ma cu un raspuns la urmatoarea problema:
Este legal ca banii proveniti din singura tranzactie de 50 RON sa-i pot imparti in 2 parti pe acte - venit impozabil si donatie:
1. 15 RON impozabili proveniti din vanzarea produsului
2. 35 RON ca donatie?

Multumesc frumos!
Liciu a scris:


Va rog ajutati-ma cu un raspuns la urmatoarea problema:
Este legal ca banii proveniti din singura tranzactie de 50 RON sa-i pot imparti in 2 parti pe acte - venit impozabil si donatie:
1. 15 RON impozabili proveniti din vanzarea produsului
2. 35 RON ca donatie?


De legal este legal ca prin aceeasi tranzactie bancara sau aceeasi plata in numerar sa faci mai multe plati, doar ca trebuie ca sa rezulte de undeva ce anume platesti, ce reprezinta suma, cat e o chestie si cat e alta chestie, ca sa se poata inregistra separat in contabilitate. De aceea pe ordinul de plata sau actul / mesajul electronic echivalent ar trebui sa scrie 15 lei c/v produsul x + 35 lei donatie. Altfel, daca a achizitionat un produs si nu a spus expres ca diferenta e donatie, este riscul sa fie considerata plata nedatorata.... si pe de alta parte nici nu poti inscrie in contabilitate ca donatie ceva ce a venit fara nicio specificatie... Deci totul este sa rezulte in scris din partea donatorului cat e contravaloare produs achizitionat si cat e donatie, si sa se inregistreze separat in contabilitate, o parte in contabilitatea pentru activitatea non-profit (donatia) si o parte in contabilitatea pentru activitatea economica (teoretic impozabil, dar pana la un anumit plafon exista pentru ONG-uri scutire de impozit pe profit...)

Alte discuții în legătură

Vanzare produse ong in magazine Liciu Liciu Buna ziua, Am infiintat un ONG care va edita carti, va promova obiecte decorative si jucarii facute de copii defavorizati. O parte din produse vor fi ... (vezi toată discuția)
Autorizatie functionare asociatie non profit Sami124gg Sami124gg Buna ziua , Am o asociatie non-profit pe numele fetitei pe care am folosit-o pana acum doar pentru terapiile copilului meu. In statutul Asociatiei am trecut ... (vezi toată discuția)
Donatii catre ong doichitahorescu doichitahorescu Un membru ONG avand ca obiect de activitate promovarea artei,poate in cazul unor cheltuieli justificate,sa-si doneze propriile creatii,cu titlu gratuit,pentru ... (vezi toată discuția)