avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Autorizatie functionare Asociatie Non Profit
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Autorizatie functionare Asociatie Non Profit

Buna ziua ,
Am o asociatie non-profit pe numele fetitei pe care am folosit-o pana acum doar pentru terapiile copilului meu. In statutul Asociatiei am trecut si faptul ca se pot presta servicii amenajari interioare cu donatie catre asociatie. Intrebarea mea este : trebuie autorizatie de finctionare de la primarie ? Sediul este casa proprie. Pentru a fi legali cum procedam de exemplu sa varuiasca o camera unui vecin si acesta sa doneze o suma ?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 19:33, 3 Decembrie 2019
prevederea aceea citata de Dvs, este vadit nelegala. Amenajarile interioare sunt evident niste servicii, in schimbul lor trebuie platit un PRET, este o activitate economica prin natura ei nu una non-profit. Donatia nu se poate face in schimbul beneficierii de servici sau bunuri. Riscati chiar dosar penal de evaziune fiscala pentru asa ceva, pe langa faptul ca va recalifica fiscul toate acele sume ca fiind venituri din activitati economice. cu toate consecintele fiscale aferente....
Din ce am citit, pentru aceasta activitate economica nu se plateste impozit numai in limita a 10% din veniturile neimpozabile de pe asociatie, Dupa aceasta limita se plateste normal impozit pe venit. De ce sa fie ilegal ? De exemplu : am 2000 de lei de pe formularele 2%, , iar pentru venitul economic de peste 200 de lei platesc impozit la anaf,
ONG au voie sa desfasoare si activitati economice directe, daca sunt indeplinite cumulativ doua conditii: Activitatile economice desfasurate sa fie strict in legatura cu scopul asociatiei, si sa aiba caracter subsidiar. Amenajari interioare ca activitati economice ar putea face un ONG avand ca scop promovarea designului interior, sau daca ar face picturi murale in stil japonez ar putea face daca scopul ar fi promovarea culturii japoneze... un ONG umanitar cu siguranta nu are cum face in mod legal activitati economice tip design interior..... Despre ce vorbiti Dvs. e altceva, si anume ca pana la plafonul prevazut de Codul Fiscal ( e un dublu plafon, nu cum ati indicat Dvs.l) este o scutire de impozitul pe profit pe veniturile din activitate economica. Insa acele venituri trebuie sa fie legal obtinute si sa fie evidentiate ca venituri din prestari servicii. Nicidecum sa fie contabilizate ca "donatie".
in statutul asociatiei este trecut atragerea de fonduri prin toate mijloacele legale , chiar si prestari de servicii in constructii, avand in vedere ca sotul se pricepe. Limita plafonului maxim de 15 000 de euro nu am amintito, pentru ca nu o vom atinge. Sotul in mare parte se ocupa de copil , nu are o afacere din asta. Oricum nu e platit (salar), fondurile intra pe asociatie, banii sunt folositi in mod justificat pentru diferite tipuri de terapii. Nu am avut donatii/sponsorizari asa ca pe aceasta cale omul primeste ceva la schimb, exact ca in cazul unui obiect hand-made cand faci o donatie. Am vorbit cu un contabil si o sa se faca contract de prestari servicii intre asociatie-(reprezentant sotul) , si beneficiar.
Care este scopul statutar al asociatiei, incat sa poata fi activitatea de prestari servicii in constructii compatibila cu el? Faptul ca ati trecut ceva in Statut si instanta nu a observat nu va ajuta in fata unui eventual control fiscal, cel mult va scapa de aspectul penal.... instantele de multe ori nu verifica actent actele ONG-urilor, dar hotararea judecatoreasca de incuviitare a modificarii de acte constitutive sau de acordare a personalitatii juridice nu poate deroga de la lege, nu e mai puternica decat legea, nu poate face sa fie legal ceea ce legea prevede ca este nelegal. Nu are relevanta ca "e sau nu o afacere" , ca fondurile raman la asociatie etc. Ba e chiar mai grav daca se face activitate economica fara remunerarea celor care o presteaza, ca de voluntariat poate beneficia un ONG pentru activitatie nonprofit, nu pentru cele economice.... La donatii daca primesti in schimb ceva e legal cat timp acel ceva are o valoare muuuuult mai mica decat donatia, sa nu fie vreo echivalenta.... pt 250 lei pot primi un tricou in valoare de 10-15 lei. Pt 25 de lei nu pot primi un tricou, ca nu mai e donatie..... Nu inteleg ce treaba are un contabil cu incheierea unui contract - nu e calificat sa redacteze acte juridice, nu poate face legal asa servicii.... si oricum daca asociatia se intelege cu cineva ca ii renoveaza / presteaza ceva contra unei sume, contractul exista, poate vorbiti de forma scrisa a contractului.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitatea la o asociatie nonprofit lukserv lukserv Buna ziua, 1. Am o asociatie non-profit care se axeaza pe ajutorarea copiilor nevoiasi, cu dizabilitati si pe dezvoltarea educationala. In actele constitutive ... (vezi toată discuția)
Statut asociatie - constituire Anykha Anykha In vederea infiintarii unei Asociatii, am urmatoarele nelamuriri pentru care va rog clarificare: 1. In Statut, la Forma juridica, se poate mentiona un ... (vezi toată discuția)
Ce forma legala poate lua o comunitate de membri asociati in baza unei taxe de inscriere anuale? Laurentiu_Andronic Laurentiu_Andronic Daca doresc sa infiintez o comunitate de membri (asociati) cu aceeasi orientare profesionala, si care si-au capatat statutul de membri in baza unei taxe anuale ... (vezi toată discuția)