avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Statut asociatie - constituire
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Statut asociatie - constituire

In vederea infiintarii unei Asociatii, am urmatoarele nelamuriri pentru care va rog clarificare:

1. In Statut, la Forma juridica, se poate mentiona un domeniu mai larg de activitate - educational, social si cultural, in conditiile in care scopul si obiectivele asociatiei le adreseaza?
Este admisibila dpdv legal formularea: "3.2. Asociația „xxx” este o asociație de drept privat, persoană juridică fără scop patrimonial, non‐profit, non‐guvernamentală, apolitică, care activeaza in domeniul educational, social si cultural si a cărei activitate se va derula în conformitate cu prevederile Ordonanței de Guvern nr. 26/2000 şi a celorlalte reglementări legale ale Statului Român şi în conformitate cu prevederile actului constitutiv al asociației şi ale prezentului statut. "
2. In Statut, la Patrimoniu si venituri, este obligatoriu ca după scăderea cheltuielilor şi vărsarea impozitelor (in urma activitatii economice), veniturile astfel obținute sa fie folosite exclusiv în vederea realizării scopului propus? Sau "profitul" obtinut din activitatea economica poate fi insusit personal de catre membrii fondatori?
3. Cu privire la legalizarea/ autentificarea Statutului si a Actului Constitutiv, aceste activitati sunt obligatorii? Se pot realiza exclusiv de catre un avocat, fara notar. Am inteles ca onorariul la avocat este mai mic, la notar fiind un plafon minim impus si ca urmare serviciile notariale tind sa fie mai scumpe decat la avocat.Care e varianta optima in care se procedeaza dpdv al costului si al acceptului la dosar?
4. Cu privire la contractul de comodat pentru locuinta si autoturism, daca aceste bunuri apartin cu drept de proprietate unuia dintre membrii fondatori, e nevoie sa fie legalizate/autentificate documentele?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 00:54, 8 Aprilie 2016
1. Eu nu as lasa asa, fara a detalia cateva obiective ale asociatiei si cateva tipuri de activitati. O sa vedeti ca va va trebui asta foarte mult daca intentionati mai ales sa accesati fonduri europene si de la bugetul central si cele locale din tara.
2. Nu, profitul din ong ramane acolo si nu se distribuie membrilor. Cititi in ouf 26 din 2000 privind asociatiile si fundatiile.
3. La avocat.
4. Nu.
1. Scopul poate fi mai divers si formulat destul de general, si de mai detaliaza in obiective. Nu trebuie sa fii numai culturala, sau numa educationala, sau numai de mediu etc.
2. E chiar trasatura de baza a unui ONG faptul ca nu se pot distribui in nicium mod catre membri dividente sau alte avantaje, ci eventualul profit din act vitati economice, la fel ca si sponsorizarile etc,. se folosesc in interesul asociatiei conform scopului ei. Asta nu impiedica membrii sa fie beneficiari ai asociatiei, de ex daca sunt practicantii unui anumit sport sa primeasca echipament sportiv obtinut prin sponsorizare sau sa li se plateasca o deplasare la o competitie. dar nu sa li se imparta banii obtinuti de asociatie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasi in infiintarea unui ong adria_bd adria_bd Buna ziua, Incercam sa infiintam un ONG. Deocamdata avem statutul si actul constitutiv definitivate cu ajutorul unui notar (care le va si autentifica). As ... (vezi toată discuția)
Intrebare asociatie ContSters73571 ContSters73571 Buna. As dori sa stiu daca este posibil ca intr-o asociatie non-profit in care exista trei membrii fondatori si in care doi dintre ei fac parte din consiliul ... (vezi toată discuția)
Salariu membru fondator asociatie alex12345 alex12345 Buna ziua, Doresc infiintarea unei asociatii si am 3 nelamuriri: 1. asociatia va derula diverse proiecte in mai multe domenii (educatie, sport, activitati ... (vezi toată discuția)